Zemiakové osúchy



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 kg polohrubej múky, 1 droždie, soľ, trošku cukru, 1/2 rozpustenej Hery, 1/2 - 3/4 litra mlieka, 2 vajcia. Plnka: približne 1,2 kg očistených zemiakov, veľa cibule, cesnak, majorán, soľ, mleté čierne korenie.

POSTUP PŘÍPRAVY

Z prísad spracujeme kysnuté cesto (radšej vláčnejšie, ako ubité) a necháme vykysnúť.

Odporúčam ešte pred cestom pripraviť plnku. Zemiaky uvaríme klasickým spôsobom v osolenej vode.
na masti speníme do sklovita veľa cibule (dá veľmi dobrú chuť), neskôr pridáme pretlačený cesnak - tiež podľa chuti, majorán, mleté čierne korenie, soľ a výborné sú aj škvarky.
zemiaky po zliatí vody popučíme bez mlieka a masla tak, aby bolo sem-tam cítiť aj kúsky zemiakov a nakoniec do nich pridáme cibuľovú zmes. Tým máme plnku hotovú a nemala by byť suchá.
vykysnuté cesto rozvaľkáme, rozdelíme na štvorce, naplníme plnkou a uzatvoríme ako buchty. Plnkou nešetríme.
spojenou časťou ukladáme na vymastený plech a "rozťapkáme" na osúchy
potrieme rozpustenou Herou alebo masťou, nájdeme niekoho, kto Vám bude posýpať rascou, sezamom alebo syrom. Môžeme vrch ešte trošku osoliť.
necháme ešte trošku podkysnúť a potom šups s plechmi do rúry. Pečieme do ružovkasta.
no a stačí už len konzumovať. Výborne sa hodí ku kyslej fazuľovej polievke.