Tekvicový koláč



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

300 g polohrubej múky, 2 vajíčka, 0,5 dl oleja, kávová lyžička soli *na kvások: 20 dkg čerstvého droždia, 1,5 dl mlieka, štipka cukru, štipka soli, kávová lyžička polohrubej múky*600-700 g už očistenej tekvice (alebo cukety), 20 dkg syra na strúhanie (aj viac), kúsok slaninky, 1 väčšia cibuľa, 4 vajíčka, 1,5 dl mlieka, pizza korenie

POSTUP PŘÍPRAVY

...čo s načatým večerom a tekvicou v chladničke... (robievam z podobného cesta bryndzovník, ktorý mám v receptoch, ale tekvica je šťavnatá, tak sme v ceste urobili malinké zmeny...)

Očistenú tekvicu postrúhame na hrubé rezance, posolíme 1 lyžičkou soli, premiešame a necháme odstáť
cibuľu rozkrojíme na polovicu a pokrájame priečne na tenké plátky
Do vlažného mlieka rozmrvíme droždie, pridáme soľ, cukor, trošku múky, premiešame a necháme aspoň 10 min. postáť
Múku preosejeme do misky, pridáme lyžičku soli, premiešame
vytvoríme si v múke priestor pre kvások, vajíčka, olej
a všetko premiešame varechou
Chvíľku premiesime, pomúčime, zakryjeme utierkou a necháme podkysnúť cca 30 min.
Plech (používam väčší) vymažeme maslom, prehodíme cesto – pomúčenú stranu nechávam navrchu
a naolejovanými prstami podoťahujem cesto k okrajom plechu (môžete si ½ cm povytiahnuť ako vyššie okraje) a necháme ešte podkysnúť cca 20 min.
...cesto posypeme 1/3 syra
rukami vytlačíme prebytočnú vodu z tekvice, navrstvíme ju na syr,
naukladáme cibuľu, (môžete si pridať aj na tenké kolieska nakrájanú papriku a paradajky)
na malé a tenké plátky slaninu (čím viac, tým lepšie), ochutíme pizza korením
posypeme zvyšným syrom
a lyžicou nalievame rozmiešané vajíčka s mliekom. Pečieme pri teplote 190° C cca 20 min., kým sa neroztečie syr (cesto po okrajoch má byť upečené dozlatista)
Ešte za horúca pretriem okraje cesta mliekom. Podľa potreby posolíme už hotové /ale ešte za horúca/. *Dobrú chuť*