Babičkine fantastické PRACLÍKY
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
250 ml mlieka * 30 g droždia * 500 g hladkej múky * 180 g tuku * 1 KL soli *** 1 žĺtok + 1-2 ČL mlieka na potretie ***
POLEVA: 1 bielok * 1 KL soli * 2-4 PL vody * 2-4 PL hladkej múky
POSTUP PŘÍPRAVY
Nie je to kysnuté cesto, pracuje sa s ním hneď po vymiesení, praclíky sa nenechávajú ani na plechu podkysnúť. Z uvedeného množstva surovín vyjdu 2 plechy, dokopy 64 ks praclíkov.
U nás nechýbali na žiadnom sviatočnom stole. Pekávala ich moja babička, stále ich pečie moja mamina a konečne som sa do nich pustila aj ja. Keď som bola malá, mojou úlohou bolo potierať praclíky na plechu a miešať polevu. Ak máte pomocníčky, zídu sa Vám. :-)
Čím viac času uplynie od upečenia, tým sú chrumkavejšie. Podľa mňa sú najlepšie čerstvé.
Ešte pridávam jednu novú skúsenosť. Po vychladnutí som na skúšku 2 ks dala na pár dní do mrazničky. Už za 1 hodinu po vybratí boli ako čerstvo upečené - mäkšie.
Kuk do obrázkového postupu.
|
1. Najskôr si pripravíme polevu. Do šálky dáme bielok (žĺtok odložíme na potretie), vodu, ... |
|
2.. ... soľ ... |
|
3. ... a múku a vidličkou šľaháme, ... |
|
4. ... až bude poleva akurát - až bude z vidličky súvisle tiecť. Ak bude veľmi hustá, treba pridať trošku vody, ak bude veľmi tekutá, treba pridať trošku múky. |
|
5. Z pripravených 250 ml mlieka odlejeme cca 100 ml do pohára, rozdrobíme doň droždie, zamiešame a necháme rozpustiť. |
|
6. Do misy preosejeme hladkú múku a pridáme tuk na pečenie. Ja som ho postrúhala, lepšie sa mi tak miesilo cesto. |
|
7. Múku s tukom trochu premiešame, pridáme soľ, ... |
|
8. ... rozpustené droždie v mlieku ... |
|
9. ... a zvyšné mlieko. |
|
10 . Vypracujeme vláčne elastické cesto. Zo začiatku bude tekuté a bude sa lepiť, chce to trpezlivosť. Až sa prestane lepiť, preložíme ho na dosku alebo na podložku. |
|
11. Cesto rozdelíme na 2 polovice a jednu odložíme nabok. |
|
12. Polovicu cesta, ktorá nám zostala, rozdelíme na 4 časti a každú časť znova na 4 časti, takže budeme mať 16 rovnakých častí. |
|
13. S delením sme ešte neskončili, každý zo 16 kúskov ešte poslednýkrát rozdelíme na 2 časti, takže ich bude 32. |
|
14. Z každého kúsku cesta ušúľame dlhý šúľanec, ... |
|
15. ... konce na oboch stranách vytočíme nahor ... |
|
16. ... a prekrížme ich cez spodnú časť šúľanca. |
|
17. Praclíky kladieme na plech naopak, teda prekrížené konce sú zospodu praclíka. Plech buď vymastíme alebo vyložíme papierom na pečenie. |
|
18. Praclíky potrieme zmiešaným žĺtkom s mliekom a šupneme ich do trúby na cca 20-25 minút pri 200 st. C. Kým sa bude prvá dávka praclíkov piecť, vezmeme odložený kus cesta, trošku ho premiesime a vrátime sa k bodu 12. |
|
19. Keď začnú praclíky "chytať bronz", vyberieme ich z rúry (ešte ju nevypíname) ... |
|
20. ... polejeme ich polevou a vrátime ich do rúry na dosušenie polevy, na cca 5 minút. Polevu dávam do pevnejšieho sáčku (napr. od mlieka) a v rožku ho odstrihnem, aby sa urobila malinká dierka. |
|
21. Tu sú už upečené praclíky. Dobrú chuť! |