Babičkine fantastické PRACLÍKY



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

250 ml mlieka * 30 g droždia * 500 g hladkej múky * 180 g tuku * 1 KL soli *** 1 žĺtok + 1-2 ČL mlieka na potretie ***
POLEVA: 1 bielok * 1 KL soli * 2-4 PL vody * 2-4 PL hladkej múky

POSTUP PŘÍPRAVY

Nie je to kysnuté cesto, pracuje sa s ním hneď po vymiesení, praclíky sa nenechávajú ani na plechu podkysnúť. Z uvedeného množstva surovín vyjdu 2 plechy, dokopy 64 ks praclíkov.
U nás nechýbali na žiadnom sviatočnom stole. Pekávala ich moja babička, stále ich pečie moja mamina a konečne som sa do nich pustila aj ja. Keď som bola malá, mojou úlohou bolo potierať praclíky na plechu a miešať polevu. Ak máte pomocníčky, zídu sa Vám. :-)
Čím viac času uplynie od upečenia, tým sú chrumkavejšie. Podľa mňa sú najlepšie čerstvé.
Ešte pridávam jednu novú skúsenosť. Po vychladnutí som na skúšku 2 ks dala na pár dní do mrazničky. Už za 1 hodinu po vybratí boli ako čerstvo upečené - mäkšie.
Kuk do obrázkového postupu.

1. Najskôr si pripravíme polevu. Do šálky dáme bielok (žĺtok odložíme na potretie), vodu, ...
2.. ... soľ ...
3. ... a múku a vidličkou šľaháme, ...
4. ... až bude poleva akurát - až bude z vidličky súvisle tiecť. Ak bude veľmi hustá, treba pridať trošku vody, ak bude veľmi tekutá, treba pridať trošku múky.
5. Z pripravených 250 ml mlieka odlejeme cca 100 ml do pohára, rozdrobíme doň droždie, zamiešame a necháme rozpustiť.
6. Do misy preosejeme hladkú múku a pridáme tuk na pečenie. Ja som ho postrúhala, lepšie sa mi tak miesilo cesto.
7. Múku s tukom trochu premiešame, pridáme soľ, ...
8. ... rozpustené droždie v mlieku ...
9. ... a zvyšné mlieko.
10
. Vypracujeme vláčne elastické cesto. Zo začiatku bude tekuté a bude sa lepiť, chce to trpezlivosť. Až sa prestane lepiť, preložíme ho na dosku alebo na podložku.
11. Cesto rozdelíme na 2 polovice a jednu odložíme nabok.
12. Polovicu cesta, ktorá nám zostala, rozdelíme na 4 časti a každú časť znova na 4 časti, takže budeme mať 16 rovnakých častí.
13. S delením sme ešte neskončili, každý zo 16 kúskov ešte poslednýkrát rozdelíme na 2 časti, takže ich bude 32.
14. Z každého kúsku cesta ušúľame dlhý šúľanec, ...
15. ... konce na oboch stranách vytočíme nahor ...
16. ... a prekrížme ich cez spodnú časť šúľanca.
17. Praclíky kladieme na plech naopak, teda prekrížené konce sú zospodu praclíka.
Plech buď vymastíme alebo vyložíme papierom na pečenie.
18. Praclíky potrieme zmiešaným žĺtkom s mliekom a šupneme ich do trúby na cca 20-25 minút pri 200 st. C. Kým sa bude prvá dávka praclíkov piecť, vezmeme odložený kus cesta, trošku ho premiesime a vrátime sa k bodu 12.
19. Keď začnú praclíky "chytať bronz", vyberieme ich z rúry (ešte ju nevypíname) ...
20. ... polejeme ich polevou a vrátime ich do rúry na dosušenie polevy, na cca 5 minút. Polevu dávam do pevnejšieho sáčku (napr. od mlieka) a v rožku ho odstrihnem, aby sa urobila malinká dierka.
21. Tu sú už upečené praclíky. Dobrú chuť!