Kremrole podľa mojej babičky

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

U nás to boli vždy kremrole, preto ma prekvapil názov "šamrole", alebo aj "haboše" Opisujem recept, čo som našla po babičke, ale veru neskúšala som to, no môžem garantovať, že sú najlepšie.

POSTUP PŘÍPRAVY

1. cesto : 8 dkg múky hladkej, 28 dkg smetolu. Večer zamesime a dáme stuhnúť.

Na druhý deň robíme 2. cesto: 20 dkg hladkej múky, trošku soli, 1/2 veľkej lyžice octu, 2 žĺtky, 8 veľkých lyžíc vlažnej vody. Cesto spracujeme, vyvaľkáme a vložíme 1. cesto. Rozvaľkáme 2 x.


Postup asi každý vie, nakrája sa radielkom na pásiky a točí sa okolo železných rúrok, ktoré sa mierne namastili a upečie sa. Po upečení sa chvíľku nechá, po chvíľke ide cesto ľahko dolu.



Plnka:
1 vanilkový cukor
2 bielky
35 dkg práškového cukru
25 dkg postrúhaných jabĺk.

Vyšľaháme nad parou bielka, pridávame po lyžiciach cukor, potom jablká a vymiešame riadne do zhustnutia. Plníme špičkov z každej strany a hotové poprášime práškovým cukrom.

Viem, že táto varianta s jablkom bola sviežejšia a naša česká babička iba takto robievala.