Jemné domáce pečeňové paté



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500 g kuracích pečienok (dá sa použiť aj bravčová pečeň) - 1 maslo (125 g) - 200 ml šľahačkovej smotany min. 30% - soľ, korenie podľa chuti - iné prísady podľa chuti, napr. cesnak, provensálske bylinky, sekané mandle, brusnice...

POSTUP PŘÍPRAVY

Pečeňová paštéta, pri ktorej viete, čo jete. Tu už jeden podobný recept je, ale tento je o dosť iný a minimálne tak chutný. Chuť je veľmi jemnučká a príprava jednoduchá. Ja som robila z polovičnej dávky, to je akurát pre 2-3 ľudí na raňajky. Tá fotka nie je ktoviečo, fotila som večer pri umelom svetle, v skutočnosti je farba omnoho krajšia ;)

1. Pečienky dáme variť na 10-15 minút do vriacej vody. Vodu nesolíme, lebo inak by pečienky stvrdli.
2. Po uvarení scedíme a necháme poriadne vychladnúť - naozaj poriadne, lebo potom by to pri mixovaní robilo neplechu.
3. Vychladené pečienky dáme do mixéra spolu s pár kúskami masla. Nedávajte hneď celé maslo, radšej postupne - množstvo závisí od toho, akú intenzívnu chuť pečene máte radi. Ja dávam takmer celé maslo.
4. Rozmixujte na kašu a pomaly prilievajte šľahačkovú smotanu, tak do 2 dl. Nebojte sa, môže to byť máličko tekuté, lebo to v chladničke potom stuhne. V tejto fáze môžte pridať soľ, korenie a niečo na dochutenie. My máme radi klasické provensálske korenie, ale super je aj cesnak, alebo brusnice, teraz aj ríbezle a podobne.
5. Dáme do chladničky trochu odpočinúť, stačí aj hodinka. Je to veľká mňamka a hlavne ma hreje ten pocit, že zaručene viem, čo som tam dala (aj keď, ktovie, čo je v tých pečienkach). Dobrú chuť!!!