Škorisové osie hniezda s tekvicovým pyré



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

CESTO: 25 g droždia, 60 ml vlažného mlieka, pol vrchovatej ČL kryšt. cukru, 3 a pol mierne vrchovatého h hladkej múky, 1 zarovnaná ČL soli, 1 mierne navŕšená ČL perníkového korenia, polovica h tekvicového pyré, 1 vanilínový cukor, 1 vajce, pol kelímku smotany 33 %, 60 g rozpusteného masla PLNKA: 9 PL rozpusteného masla (7+2), 3/4 h trstinového cukru, 1/4 h kryšt. cukru, 2 vrchovaté PL mletej škorice POLEVA: 60 g krémového syra (lučina, philadelphia,...), 1 mierne navŕšený h preosiateho práškového cukru, 50 ml mlieka

POSTUP PŘÍPRAVY

1. Do vlažného mlieka primiešame cukor, pokým sa nerozpustí, ďalej rozmrvené droždie a necháme vzísť kvások za pár minút. Preosiatu múku zatiaľ zmiešame so soľou, korením, pyré, van. cukrom a s tekutými prísadami. Nakoniec prilejeme kvások a vypracujeme poddajné, nelepivé cesto (u mňa toto urobil za cca 9 min robot+1 min ručného miesenia - výsledkom bolo cestíčko podobné mäkkej plastelíne). Misku jemne naolejujeme, vložíme do nej vypracované cesto, jemne ho naolejujeme aj zvrchu, prikryjeme a dáme na teplé miesto kysnúť 90-100 minút.
2. Na jemne pomúčenej, nelepivej podložke (neodporúčam drevenú dosku) ho následne vyvaľkáme na rozmery cca 50x35 cm. Cesto následne potrieme 7 PL rozpusteného masla, naň rovnomerne nasypeme zmes trstinového a kryšt. cukru zmiešanú so škoricou (nebojte sa to tam dať všetko, aj keď toho vyzerá byť dosť) a na záver pokvapkáme zvyšnými 2 PL rozpusteného masla. Cesto následne natesno zvinieme za pomoci podložky do tvaru štrúdle, ktorú pokrájame (vrelo odporúčam rezať ceso za pomoci nite ako pri knedlách) na asi 15-17 valčekov (u mňa 16) o hrúbke 2,5-3 cm. Tie podávame na menší pekáč vystlaný pečiacim papierom, jemne ich zvrchu zatlačíme dlaňou, pekáčik prikryjeme utierkou, a znovu necháme kysnúť na teplom mieste zhruba 30-40 min.
3. Trúbu zohrejeme na teplotu 190°C , vložíme do nej nezakrytý pekáč, a ďalej pečieme cca 30-35 min (test špajdľou). Polevu si pripravíme rozmixovaním uvedených prísad do hustej masy, ktorú lyžicou lejeme na upečené slimáky IHNEĎ po vybratí z rúry. Necháme vychladnúť.

- rozmer pekáčika: 34x24x6 cm
- na druhý, príp. tretí deň ich odporúčam ohrievať na pár sekúnd v mikrovlnke, a to tesne pred podávaním
DOBRÚ CHUŤ :)

keďže boli moc natesno, musela som ich od seba oddeľovať krájaním, ale nič im to na vzhľade a chuti neubralo - sú extra mäkké a voňavé a spolu s čajom alebo mliekom vybornou voľbou pre deti aj dospelých