Domáci guľáš na kotlíkový spôsob



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cca ½ kg hovädzieho na guľáš (alebo bravčového pliecka), 3 veľké cibule, 2 strúčiky cesnaku, 3 stredne veľké mrkvy, 2-3 petržleny, 7 väčších zemiakov, menší kúsok slaninky, čerstvá paprika a rajčiny (1 biela /nie pálivá/, 1 červená paprika, 3-4 rajčiny), nové korenie, celé čierne korenie, 3-4 lyžičky vegety, soľ, rasca, zázvor /nemusí byť/, olej, lyžica múky.

POSTUP PŘÍPRAVY

Je veľa spôsobov, ako pripraviť chutný guľáš. Tento robievam doma podľa nášho gusta...

Mäso odblaníme, nakrájame na menšie kúsky (niekedy dávam aj hovädzie, aj bravčové)
na oleji jemne opražím cibuľu, pridám na drobné kúsky nakrájanú slaninu, pretlačený cesnak, jednu mrkvu nakrájanú na tenké kolieska (štvrťky, ako chcete)
jeden nadrobno nakrájaný zemiak, premiešam
pridám mäso
korenie, rascu, soľ, vegetu, premiešať a trošku opražiť
pokrájanú papriku, rajčiny *bez šupky* (chvíľu ich nechám postáť vo vriacej vode a šupku stiahnem) /Dávam aj zmrazené – už nerobím lečo do pohárov/ a prilejem vodu (do tlakového stačí cca 4 dl).
Nechám udusiť.
Keď je už mäso viac mäkkšie,
zemiaky pokrájam na ¼ a každú ešte na 4 kúsky
a pridám k mäsu spolu so zvyškom nakrájanej mrkvy a petržlenu
zalejem asi 2 litrami vody, nechám prevrieť. Ak treba, dochutím ešte vegetou a nechám všetko spolu dovariť. Potom prilejem už len jemnú zátrepku (z 1 navŕšenej lyžice polohrubej múky a cca 2 dl vody), chvíľu ešte povariť.
*Dobrú chuť*