Škvarkové pagáčiky...veľmi jednoduché.



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500g polohrubej múky, 1 kocka droždia, 1/2 Čl soli, 250ml teplého mlieka /možno ho ani všetko nespotrebujeme/, 100g bravčovej masti, 200g pomletých škvariek, 1 žĺtok ♥♥♥ na potretie 1 vajce

POSTUP PŘÍPRAVY

Do múky pridáme škvarky, bravčovú masť, soľ, žĺtok a rozmrvíme droždie, zalejeme 100ml mlieka a začneme miesiť. Podľa potreby dolievame mlieko /mám skúsenosť , že keď použijem domácu masť a škvarky, ktoré sú mastnejšie a majú menej mäsa, tak ani mlieka veľa nie je treba a opačne, pri kupovanej masti a mäsitejších škvarkách miniem celých 250 ml mlieka/, vypracujeme polotuhé cesto, ktoré necháme 1 hodinu na teplom mieste podkysnúť. Potom ho preklopíme na múkou posypanú dosku a vyvaľkáme do obdĺžnika /na hrúbku asi 0,5 cm/, zložíme ho 4 krát na seba /na polovicu a ešte na polovicu/, prikryjeme a ešte 20 minút necháme odpočívať. Potom ho znova rozvaľkáme asi na 1 cm hrúbku, pomocou noža urobíme mriežku, vykrojíme pagáčiky, preložíme na plech,potrieme vajíčkom a necháme podkysnúť cca 30 minút. Znova potrieme vajíčkom a dáme piecť na 180 °C asi 15 - 20 minút. Najlepšie chutia teplé, na povrchu sú chrumkavé a vo vnútri mäkučké a vláčne.