BRYNDZOVÉ HALUŠKY
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
zemiaky, múka, bryndza, slanina, soľ, smotana
POSTUP PŘÍPRAVY
Budeme potrebovať kilo zemiakov, štvrť kila polohrubej múky, štvrť kila bryndze, téglik kyslej smotany a soľ. Očistené zemiaky nastrúhame na jemno. Keď nechceme strapačky, zemiaky nastrúhame strúhadlom na pyré. Pridáme štvrť kila polohrubej múky, lyžicu soli a riadne premiešame. Ak sú zemiaky suché, pridáme trochu vody. Sitkom na halušky alebo priamo z lopárika ich nahádžeme do hrnca s vriacou osolenou vodou a varíme asi 10 minút, až kým nevyplávajú na povrch. Uvarené halušky scedíme, prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať. Deci vody z halušiek si odložíme a použijeme ju na zriedenie bryndze. Halušky dáme do misky a jemne ich omastíme výpekom zo slaninky alebo lyžicou oleja, aby sa nezlepili. Prerastenú slaninku nakrájame na kocky a opečieme na panvici pekne do zlatista. Bryndzu zmiešame so smotanou, pridáme deci vody z halušiek a riadne premiešame. Energetická hodnota jednej 250 g porcie je 1700 kJ. Dobrú chuť!
|
Budeme potrebovať kilo zemiakov, štvrť kila polohrubej múky, pol kila oravskej slaniny, štvrť kila bryndze, téglik kyslej smotany a soľ. |
|
Očistíme zemiaky. |
|
Nastrúhame na jemno. Keď nechceme strapačky, zemiaky nastrúhame strúhadlom na pyré. |
|
Pridáme štvrť kila polohrubej múky, lyžicu soli a riadne premiešame. Ak sú zemiaky suché, pridáme trochu vody. |
|
Sitkom na halušky alebo priamo z lopárika ich nahádžeme do hrnca s vriacou osolenou vodou. |
|
Halušky varíme asi 10 minút, až kým nevyplávajú na povrch. |
|
Uvarené halušky scedíme, prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať. Deci vody z halušiek si odložíme a použijeme ju na zriedenie bryndze. |
|
Halušky dáme do misky a jemne ich omastíme výpekom zo slaninky alebo lyžicou oleja, aby sa nezlepili. |
|
Prerastenú slaninku nakrájame na kocky. |
|
Opečieme na panvici. |
|
Pekne do zlatista... |
|
Bryndzu zmiešame so smotanou, pridáme deci vody z halušiek a riadne premiešame. |
|
Energetická hodnota jednej 250 g porcie je 1700 kJ (406 kcal). Dobrú chuť! |