krehké vianočné linecké



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

základné cesto na linecké je v pomere 3:2:1 (múka:tuk:cukor), takže 1 dávka je napríklad: 360g hl. múky, 240g tuku (HERA, PALMARIN alebo maslo), 120g cukru (100g prášk. cukor + 20g vanilkový cukor), 2 žĺtka, citrónová kôra

POSTUP PŘÍPRAVY

trik na linecké: ak chcete jemnučké a krehké linecké koláčiky, stačí dodržať jednoduché pravidlo: kým nepôjdu do pece tuk v ceste musí byť stále studený!

Najprv zmiešam všetky suché prísady, potom si STUDENÝ tuk nadrobím - napríklad ho nastrúham na hrubom strúhadle, alebo nakrájam nadrobno, poprehŕňam aby bol tuk rovnomerne v múke, pridám dve žĺtka a citrónovú kôru (z umytého bio-citróna) a po chvíľke pokračujem rukami - stláčam a "prehrabávam", snažím sa veľmi cesto nezohriať, celú dobu ma musí chladiť pod rukami (najprv zmes vyzerará úplne sypko, ale vydržte, po chvíľke to "zafunguje " )
Hneď ako sa cesto spojí, je najvyšší čas dať cesto opäť do chladničky.. tak ako je - aj s miskou...aby bolo stále studené... o chvíľu pokračujem a premiesim cesto - ale nie dlho, keď prestáva na ruke chladiť, potom šup s ním do chladničky - ak by sa tuk zohrial, mohol by sa vsiaknuť do múky, cesto by sa "sparilo" a koláčiky z neho by boli tvrdé... väčšinou stačí jedna takáto krátka "prestávka" kým úplne spracujem hladké cesto - a aspoň si počas nej stihnem priebežne upratať v kuchyni ,-)
Keď je cesto hotové, nechám ho v chladničke odležať (prikryté fóliou) dve alebo kľudne aj niekoľko hodín.

Z cesta si beriem iba po častiach, zvyšok je stále v chlade, vyvaľkám (na cca 4mm), vykrojím a upiečiem pri 180´C - treba striehnuť, koláčiky majú zostať svetlé. Pozor, za horúca sú veľmi krehké, nechajte ich krátko ochladnúť kým ich budete prekladať z plechu. Vydržte s ochutnávaním do druhého dňa, koláčiky sa potrebujú "vyvetrať".

Koláčiky na druhý deň zlepujem džemom (výraznejším - napr ríbezľovým, do džemu vmiešam trochu rumu aby sa lepšie natieral, alkohol neskôr vyprchá a džem znova zhustne, ale koláčky sú potom jemné, voňavé a "konzervované" :o))
A to najmilšie nakoniec - ozdobím, pofŕkam, pokvackám ponamáčam ich do čokolád a iných sypkých dobrôt aby aj oku lahodili :-) Hotové skladujem v papierovej krabici vystlanej backpapierom na balkóne (ak nie je veľmi tuhá zima), žiadny koláčik nestvrdne, zostanú jemné a krehké (najlepšie sú keď sa týždeň odležia).

rôzne chute - z rovnakého receptu sa môžu robiť výborné krehké orechové rohlíčky (k múke pridám za plnú hrsť mletých orechov), orieškové, mandlové koláče a podobne ... len nezabudnite - na koláče ktoré chcete ešte za tepla obaliť v cukri si urobte cesto menej sladké aby toho cukru nebolo dohromady priveľa..
jemne farebné - cesto si môžete pozmeniť pridaním kakaa (nie veľa aby nebolo horké), alebo ak budete chcieť na spestrenie zaujímavejšie farby, tak si časť múky nahraďte pudingovým práškom s príchuťou/ farbou (farebnejšie sa však hodia skôr na jarné sviatky, na Vianoce odporúčam klasiku - vanilka+citrón, orechy, oriešky, mandle a pod.. )