Ríbezľová torta s mascarpone...



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

KORPUS: 3 vajcia, 3 PL práškového cukru, 3 PL polohrubej múky, 1 PL kakaa, 1/2 ČL kypriaceho prášku, 1 PL vody, 1 PL oleja KRÉM: 250ml smotany na šľahanie, 150g bielej čokolády, 400g mascarpone, 100g práškového cukru, 2 PL práškovej želatíny, 0,5 dl horúcej vody OKREM TOHO: 300g ríbezlí, 1 jahodová galaretka /alebo červené tortové želé/, 400 ml vriacej vody

POSTUP PŘÍPRAVY

Deň vopred si dáme variť smotanu na šľahanie, do ktorej nalámeme bielu čokoládu, privedie po bod varu a hneď vypneme. Po vychladnutí dáme na aspoň na 12 hodín do chladničky.




Upečieme si korpus: vajcia vyšľaháme do peny s práškovým cukrom, pridáme olej a vodu...múku zmiešame s kakaom a kypriacim práškom, primiešame k vaječnej zmesi. Dáme piecť do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy /moja mala priemer 24 cm/. Pečieme na 180 °C asi 20 minút. Necháme vychladnúť.
Po vychladnutí korpus necháme v tortovej forme, natrieme krémom, nalejeme "želatínu", necháme aspoň na 10 hodín stuhnúť v chlade a potom ozdobené podávame.




Želatínu zalejeme horúcou vodou a necháme rozpustiť, smotanu s bielou čokoládou vyšľaháme dotuha, mascarpone vymiešame s práškovým cukrom /kto nemá rád moc sladké, môže cukor vynechať/, zľahka vmiešame šľahačku a nakoniec pomaly vlievame želatínu, premiešame a natrieme na korpus, dáme zachladiť, kým si nepripravíme želé na povrch...




Galaretku /dala som do obrázkov, dostať kúpiť v Lidli/, zalejeme vriacou vodou, premiešame kým sa nerozpustí a vmiešame do nej umyté ríbezle. Necháme vychladnúť a po lyžiciach vylievame na stuhnutý krém.
Alebo si pripravíme tortové želé podľa návodu na obale, ríbezle vysypeme na povrch krému a potom ich zalejeme vychladnutým tortovým želé. Potom necháme riadne vychladiť a ozdobíme podľa chuti, napr. šľahačkou.

...jahodová Galaretka