Karamelová torta s orechami



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

KORPUS - 3 x 3 vajcia, 3 x 3 PL cukor krupicový, 3 x 3 PL múka polohrubá, 3 x 3 PL orechy mleté, 3 x 1,5 KL oleja, 3 x 1 KL PDP, 3 x 1 KL vanilkový cukor, PLNKA - 1 salko skaramelizované, 450 - 500g masla, 2 x 4 PL orechy mleté, PLEVA - 100g čokoláda várová + tuk podľa potreby, NA OZDOBU - čokoládové guľky, marcipánové kvietky

POSTUP PŘÍPRAVY

Túto tortu som robila pre kamarátkinu dcéru k narodeninám, inšpirovala som sa viacerými recepatmi, až nakoniec vznikol tento, tak dúfam, že bude oslávenkyni chutiť.

Každý plát si pečiem zvlášť, nechceli vysokú tortu, tak som urobila tri. Bielka šľaháme so štipkou soli do tuha, postupne pridávame cukor, dobre prešľaháme, potom pridáme žĺtka s olejom a nakoniec už len zľahka zašľaháme múku + orechy + PDP.
Nalejeme do formy vyloženej papierom na pečenie (priemer 26 cm) a dáme piecť na 180°C cca 10 minút.
Upečený plát. Postup opakujeme ešte dvakrát.
Pláty necháme vychladnúť.
Zbavíme ich šupy.
Karamelové salko (kúpené alebo doma uvarené) vyšľaháme s maslom, musí mať izbovú teplotu.
Začneme skladať tortu, na spodný plát natrieme plnku (rozdelíme si ju na 4 časti), prikryjeme druhým.
Teraz som do druhej časti karamelového krému pridala orechy.
Natrela som ju na druhý plát.
Prikryjeme tretím a už len jemne potrieme troškou krému bez orechov, aby sa čokoládová poleva mala na čom zachytiť.
Čokoládu si roztopíme nad parou, tuk pridávam po troške, aby poleva nebola ani hustá ani riedka. Nalejeme na tortu a rozotrieme, dáme do chladu.
Do tretej časti plnky opäť pridáme orechy, to bude na bok torty.
Najskôr som ju ozdobila zvyšným krémom a guličkami + ozdoby.
A potom som potrela aj boky, dáme do chladu.