Svieža jahodová torta s jogurtom



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto: 2 vajcia, lyžica vody. 60 g kryštálového cukru, 1 bal. vanilínového cukru, štipka soli, 60 g hladkej múky, lyžička prášku do pečiva Jahodové pyré: 500 g jahôd, 50 g kryštálového cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 20 g želatíny Jogurtová plnka: 400 ml bieleho jogurtu, 250 ml smotany na šľahanie (alebo 250 ml mlieka a 2 práškové šľahačky), šťava a kôra z polovice citróna, 50 g cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 20 g želatíny Na ozdobenie: 30 g čokoládovej polevy, zopár jahôd, príp. čučoriedok, lístky medovky

POSTUP PŘÍPRAVY

Cesto: Vajcia, vodu, soľ, kryštálový a vanilínový cukor vyšľaháme. Pridáme múku s práškom do pečiva. Formu vyložíme papierom na pečenie, cesto upečieme a necháme chvíľu vychladnúť. Odstránime papier na pečenie a opätovne vložíme korpus do formy.

Jahodové pyré: 500 g jahôd rozmixujeme s 50 g cukru a 1 balíčkom vanilínového cukru. 20 g želatíny rozpustíme v troche vody a začneme ohrievať. Pridáme jahody a privedieme celú masu k varu. Keď začne pomaly hustnúť, tak masu odstavíme z ohňa a za občasného premiešania necháme mierne vychladnúť. Cca 3 lyžice jahodového pyré odložíme bokom. Zvyšnú masu vylejeme na korpus a dáme ochladiť.

Jogurtová plnka: Šľahačku si vyšľaháme do tuha. Jogurt zmiešame s vanilínovým a kryštálovým cukrom, pridáme kôru a šťavu z polovice citróna. Šľahačku aj jogurt spolu zmiešame. 20 g želatíny si rozpustíme v troche vody a začneme ohrievať. Pridáme 5 lyžíc šľahačkovo-jogurtovej masy a privedieme k varu. Odstavíme a vylejeme do zvyšnej šľahačkovo-jogurtovej masy. Rýchlymi pohybmi premiešame a krém rozotrieme na pyré. Odložené pyré ohrejeme, pokvapkáme v jemných čiarach na jogurtový krém a špáradlom vytvoríme mramorový vzor. Tortu necháme 2-3 hodiny chladiť. Ozdobíme rozpustenou čokoládovou polevou a zvyšok podľa fantázie. Ja som použila jahody a čučoriedky.

Tortička nie je vôbec náročná na prípravu, je veľmi osviežujúca a vhodná obzvlášť na letné obdobie. Vrelo odporúčam :)