"Oblíž prst"...podľa mojej krstnej mamy.



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Receptov na tento skvostný zákusok je tu síce dosť, ale ako ho robieva moja krstná...taký tu ešte nie je a tak ho pridávam. Je to snáď najobľúbenejší koláčik môjho manžela...♥♥♥♥♥ Na korpus potrebujeme : 7 vajec, 7 kopcovitých PL polohrubej múky, 7 kopcovitých PL práškového cukru, 1 kypriaci prášok, 2 PL kakaa /najlepšie je holandské/, 2 PL oleja ♥♥♥♥♥ Krém: 5 žĺtkov, 4 mierne kopcovité PL hladkej múky, 1 vanilínový cukor, 500ml mlieka, 250 g masla alebo Hery, 250g práškového cukru. ♥♥♥♥♥ Na sneh: 5 bielkov, 300g kryštálového cukru, šťava z jedného citróna...♥♥♥♥♥ na čokoládovú polevu potrebujeme: 100g varovej čokolády a 80 ml oleja - potom je poleva vláčna, nepraská a pritom stuhne...

POSTUP PŘÍPRAVY

Plech si vystelieme papierom na pečenie, rúru predhrejeme na 180 °C...múku zmiešame s kakaom a kypriacim práškom...bielky vyšľaháme dotuha, žĺtky s práškovým cukrom do peny, pridáme k nim olej, prešľaháme a potom nastriedačku k žĺtkovej zmesi zľahka vmiešame sneh z bielkov a pripravenú múčnu zmes. Hotové cesto vylejeme na pripravený plech, zarovnáme a pečieme na teplote 180°C, 15- 20 minút. Potom korpus necháme vychladnúť /ja si ho po vychladnutí preklopím na tácku a stiahnem papier/ a natrieme krémom, necháme v chlade schladiť asi na 20- 30 minút a natrieme bielkový sneh...Znovu je dobré aspoň na 30 minút nechať schladiť, polejeme polevou a po miernom stuhnutí si pokrájame na rezy /najlepšie nožom ponoreným v horúcej vode/.



♥♥♥♥♥



Krém: Do nádoby si vylejeme väčšiu časť mlieka, vysypeme vanilínový cukor, vmiešame žĺtka, v odloženej menšej časti mlieka rozhabarkujeme múku a vlejeme do nádoby. Uvaríme hustý krém -treba stále miešať, pretože sa zvykne pripaľovať / a ja si hotový ešte horúci krém preložím do misky/. Po vychladnutí v miske samostatne krém prešľaháme, pridáme práškový cukor, vyšľaháme /trochu akoby zredol, ale to vôbec nevadí/, a nakoniec prišľaháme zmäknuté maslo alebo Heru. takto zostane krém krásne nadýchaný...



♥♥♥♥♥



Bielkový sneh: Bielka dáme do misky zasypeme kryštálovým cukrom a misku si položíme na kastról s vodou, ktorú necháme zovrieť. Šľaháme mixérom na najnižšom stupni od bodu varu 15 minút. Asi po 10 minútach vlejeme do vyšľahaného snehu citrónovú šťavu.



♥♥♥♥♥



Čokoládová poleva: čokoládu si nad parou rozpustíme, vlejeme olej, vymiešame, kým poleva nebude lesklá a kompaktná, necháme vychladnúť na izbovú teplotu a môžeme použiť...