Zemiakový posúch

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

15 g droždia ,1 KL cukru kryš. ,6 + viac PL teplej vody, ja dávam 8 PL , 250 g uvarených zemiakov ,300 g hladkej múky, možte dať aj 150 g hladkej a 150 g špaldovej múky, soľ , 3 - 4 PL oleja

POSTUP PŘÍPRAVY

Uvaríme si zemiaky, po vychladnutí ich ošúpeme. Do vačšej misy si postrúhame zemiaky a pridáme všetky ingrediencie. Keď je cesto veľmi tuhé, možeme pridať ešte vodu a vypracujeme pružné, makšie cesto, ja to zvykávam potrieť celé rukou olejom, tak sa mi cesto neprilepí o nádobu, necháme nakysnúť. Plech si vymastíme, keď je cesto nakysnuté, stáčí ho len vyklopiť na plech, cesto samé vypadne z nádoby. Roztlačíme ho rukou, tak na hrúbku 1,5 cm, ale nie na celý plech.Necháme cesto na plechu vykysnúť asi 15 minút. Medzitým si zapneme rúru na 200 stupňov a cesto tam upečieme. Pečieme asi 20 - 25 minút, ja pozerávam občas do rúry a keď je vrch už hnedkastý, tak posúch vyberiem z rúry. My doma zvykávame vrch potrieť olejom, v ktorom je roztlačený cesnak, dá sa posypať sezamovými semiačkami, ale nám chutí cesnakový posúch. Tento zemiakový posúch mávame ako prílohu k bravčovému gulášu.

Ak použijete 150 g hladkej múky a 150 g špaldovej múky, cesto je také ľahšie, ale treba pridať viacej vody ako je 6 Pl lyžíc.
Dobrú chuť prajem.