ZEMIAKOVÉ PAGÁČIKY



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

zemiaky, múka, soľ, vajcia, smotana, syr, Hera

POSTUP PŘÍPRAVY

Kilo v šupke uvarených, vychladnutých zemiakov ošúpeme, nastrúhame, pridáme kilo hladkej múky, dve polievkové lyžice vegety alebo 1 lyžicu soli, dve žĺtka, dve roztopené Hery, dva syry v črievku, kelímok kyslej smotany, rozmrvenú kocku droždia a všetko riadne premiesime, kým sa cesto prestane lepiť na ruky. Na hodinu odložíme do tepla. Vykysnuté cesto rozvaľkáme, potrieme olejom, preložíme, potrieme olejom, znova preložíme a rozvaľkáme na hrúbku 1 cm. Vykrajujeme pagáčiky, ktoré potrieme vajíčkom, posypeme posýpkou (rasca, ľan, sezam, mak, slnečnica) a pečieme do zlatista 10 minút pri 180 stupňoch. Z uvedenej dávky vyjde asi 120 chutných, mäkučkých pagáčikov. Jedinou ich nevýhodou je, že dlho nevydržia, pretože sa hneď zjedia. Začal som chudnúť, tak pre spolutrpiacich pridám aj energetickú hodnotu: 34 972 kJ, 290 kJ / 1 pagáčik. Dobrú chuť!