Makový koláč s kyslou smotanou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto: 100g masla,1vajce,250g poloh.múky,80g práš.cukru a 2 lyžičky prášku do pečiva.\\r\\nMaková plnka: 200g maku,300ml mlieka,100g masla,100g práš.cukru,1PL oleja,100g hrub.múky,1kyslá smotana\\r\\nBiela vrstva: 2 kyslé smotany,3 vajcia,3PL práš.cukru

POSTUP PŘÍPRAVY

Najprv si pripravíme makovú náplň.Do hrnca dáme zohrievať mlieko,maslo,olej,cukor a múku.(Nie vrieť).Ked budú suroviny spojené a maslo roztopené pridáme mak a zvýšime teplotu.Stále miešame kým hmota nezhustne.Dáme bokom a primiešame ešte kyslú smotanu vareškou.\\r\\nPotom pripravíme cesto.Maslo,vajce,cukor si vymiešame(ja som mixérom :-) do zmesi pridáme nakoniec múku s práškom do pečiva.Cesto vypracujeme rukou.Snažila som sa rozvaľkať ,čo ako tak ide ale ukladať do formy bol problém takže si to navalkajte po častiach a vtlačte do formy rukou ako sa vám bude dať.Formu samozrejme vymastíme a vysypeme múkou.Ked máme cesto vo forme aj po stranách nalejeme naň makovú plnku a dáme do trúby piect na 180 stupňov na 20 minút.\\r\\nPo 20min formu vyberieme a dáme na makovú plnku bielu vrstvu, ktorú si pripravíme tak že vyšlaháme žĺtka,cukor a kyslé smotany a nakoniec vareškou primiešame este vyšlahané bielka.Dáme naspäť do trúby a pečieme ešte 40min na strednom rošte.Počas pečenia neotvárame.Koláč začne veľmi nafukovať ale nebojte mne ešte ani raz nepretiekol.Po 40min vyberieme a necháme vychladnúť,bublina splaskne a koláč ostane úplne rovný.Ozdobíme cukrom,čokoládou alebo šlahačkou.Želám dobrú chuť.

Začneme makovou plnkou.
Miešame kým hmota nezhustne.
Makovú plnku dáme bokom a pokračujeme prípravou cesta.
Cesto natlačíme do formy.
Makovú plnku nalejeme na cesto a pečieme 20min na 180 stupňov.
Vyšlaháme žltka,cukor,kyslé smotany a nakoniec pridáme sneh z bielkov.
Po 20min pečenia pridáme túto zmes na makovú plnku a pečieme ešte 40min.
Po 40minútach pečenia.
Po vychladnutí.
Mňam mňam.