Trdelníkové rohlíčky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na cesto - 550 g polohrubej múky, 300 ml mlieka, 2 žĺtky, 75 g roztopeného masla, 80 ml oleja, 100 g cukru, 3/4 kocky droždia a 2 - 3 štipky soli. Ďalej ešte budeme potrebovať - 2 rozšľahané bielky, nasekané aj mleté vlašské orechy, mletú škoricu, cukor, vanilkový cukor, roztopené maslo

POSTUP PŘÍPRAVY

Recept s týmto názvom som našla na českom MMB, aj keď presnejší názov by mohol byť skôr škoricové rožky so sekanými orechami. Dnes vyskúšala, nafotila, pridávam medzi svoje recepty pre budúce použitie a možno aj niekoho inšpirujem. V pôvodnom recepte je 500 g múky, ale ja som ešte 50 g pridala, lebo sa mi cesto zdalo trochu riedke.

Neviem porovnať či sa rohlíčky naozaj chuťou aspoň trochu podobajú trdelníku. Originál trdelník som nikdy nejedla. Ale sú naozaj veľmi chutné. Z tejto dávky mi vyšlo 30 kusov a spráskali sme ich počas poobedia všetky.

Cesto som si dala spracovať do domácej pekárne. Kto nemáte pekárničku, tak samozrejme klasickým spôsobom. Ale ja odkedy mám pekáreň, tak kysnuté cesto robím iba v nej. Už vykysnuté cesto je také mastnejšie, ale dobre sa s ním pracuje. Trochu som si ho podsypávala s múkou. Rozdelila na 4 bochníčky .
Každý som vyvaľkala približne do kruhu. Natrela s roztopeným maslom, ale podľa mňa by sa natierať maslom už ani nemuselo. Posypala od oka škoricou a cukrom. Ale kľudne pridajte aj mleté orechy, budú ešte chutnejšie. Rozrezala na trojuholníky, stočila do tvaru rohlíčkov.
Poukladala som na plech vystlaný papierom na pečenie. Nechala ešte 10 minút podkysnúť. Ponatierala rozšľahaným bielkom, posypala vanilkovým cukrom a sekanými orechmi.

Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 - 200 stupňov približne 20 - 25 minút. Sledujte, každá rúra pečie inak.

Kľudne však improvizujte, nemusíte posypávať iba škoricou, môžte aj mletými vlašskými orechami, lieskovcami, mandľami, kakaom ... podľa toho ćo máte radi... kľudne aj lekvár , nutelu, ale to už podľa mňa nebude rohlíček a´ lá trdelník, preto radšej tie "suchšie" prísady ako plnku .

Dobrú chuť !!!!

Cesto spracované v pekárničke. Je vláčne, nadýchané a také mastnejšie. Podsypávajte ho podľa potreby múkou. Spracujte bochníček a rozdeľte na 4 - 5 častí. Ja som delila na 4 časti.
Vyvaľkajte približne do tvaru kruhu. Ja to robím priamo na mini kuchynskom stole, lebo nemám dosku ani podložku. Natrite, alebo nenatrite roztopeným maslom. Posypte škoricovým cukrom podľa chuti, alebo zvlášť škoricou a cukrom. Kamarátka posypávala aj mletými lieskovými orechami, nabudúce tak urobím aj ja, budú ešte chutnejšie, viac orechové.
Rozrezať na trojuholníky a stočiť do tvaru rohlíčkov. Stáčať z tej širšej časti. Prvý kruh som rozrezala na 6 trojuholníkov, tie ďalšie už na 8.
Poukladať na plech. 10 minút nechať podkysnúť. Ponatierať s rozšľahaným bielkom, posypať vanilkovým cukrom a sekanými orechmi. Orechov som mala iba za hrsť, inak by som bola posypala ešte hustejšie.
A šup do vopred vyhriatej rúry na 190-200 stupňov. Piecť 20 - 25 minút. Sledujte. Každá rúra pečie inak.
Prvý plech upečený.
Hotovo , všetky upečené. Jeden už padol za obeť, nevedela som vydržať. :-)
Dobrú chuť.
Dobrú chuť.
Dnešné repete. S trochou improvizácie. Nemala som olej, tak som namiesto neho dala roztopený palmarín. A droždie celú kocku. Cesto krásne nakyslo, bolo ako pena a trochu menej mastné ako keď som robila prvý krát s olejom.
Dnes sa mi to nejako podarilo rozvaľkať do tvaru štvorca a nie kruhu. Škorice som dala len tak symbolicky , ale dávala som od oka mleté orechy, samozrejme aj cukor a trošku roztopeného masla. / Včera som išla okolo stánku v jednom nákupnom centre, kde predávaju trdelníky. Mali všelijaké - orechové, kokosové, škoricové, vanilkové, kakaové. Asi 7-8 príchutí. Ale zasa som neochutnala, lebo ma akosi odradila cena /
A hotovo. Dokopy 32 kúskov. Dnes som piekla na 200 stupňov, rovných 18 minút.
A môže sa tiskať do hlavy. :-) S mletými orechami vo vnútri nám chutili ešte viac.