Kurča na zámocký spôsob (v smotanovo-horčicovej omáčke)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

*Celé kurča, alebo kúsky /ja som mala len horné stehná/, 250 ml smotana na šľahanie 33%-ná, obyčajné maslo, 1 citrón, vrchovatá lyžica plnotučnej horčice, soľ*Ryža: dlhozrnná ryža, cibuľa, olej, soľ, vegeta*Kompót: zmiešame hrušky, jablká, červené ríbezle (ja som miesto nich použila brusnice)

POSTUP PŘÍPRAVY

Toto jedlo si pamätám ešte ako dieťa, keď ho pripravovala moja maminka a čo ma veľmi teší, chutí aj mojej rodinke. Nenáročné na prípravu, mäsko je mäkkučké, šťavnaté a tá vôňa... :-)

Očistené, osolené kúsky kurčaťa si uložíme do pekáča, podlejeme vodou, zakryjeme a necháme udusiť do mäkka v elektrickej rúre. *Nepridávať žiadnu cibuľu, či cesnak.* Ja som použila tlakový hrniec, podliala 2 dl vody a udusila som to tam za 15 min.
Pripravíme si medzitým zálievku: smotana na šľahanie sa zľahka premieša s 1 vrchovatou lyžicou plnotučnej horčice a šťavou z 1 väčšieho citróna. Necháme odstáť, smotana nadobudne takúto konzistenciu.
Na udusené a mäkkučké kúsky položíme tenký plátok obyčajného masla. (Ja som si to preložila z tlakového do pekáča.Preto mám aj viac šťavy).
smotanka mi ešte trošku viac zhustla, je to len lepšie
zálievku nacapkám na každý jeden kúsok, polovicu si jej nechám a dám zapiecť na 180° C, nezakrývam, aby sa tá prebytočná voda pomaly odparovala
keď mi začne zlatavieť kožka na kurati, znova to vytiahnem a navrstvím ešte raz smotanku, teraz už všetku masu.
zapečieme to, občas to polejem šťavou (mne sa to teraz viac pripieklo, ale prihorieť chvalabohu nestihlo). Kľudne si to prekryte alobalom (ja som to nestihla), už keď je upečené a nechajte odpariť vodu, aby sme mali pekne hustú omáčku.
Podávame s ***ryžou a kyslejším kompótom***. Keď mi ostane mäsko so šťavou, výborný je k tomu chlebík a kompót. Na ryžu dám recept osobitne. A môžete si robiť súčasne aj mäsko, aj ryžu bez toho, aby ste ju kontrolovali, či Vám neprihára.
Kompót nesmie byť len sladký, je potrebné ho zmiešať s kyslým ovocím. Inak si to kura nevychutnáte. Červené ríbezle majú v tom svoje patričné miesto, ja som miesto nich použila brusnice.