Budapeštianske rezy



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto: 8 vajec, 80 g práškového cukru, 20 g kakaa, 100 g zomletých mandlí, 60 g práškového cukru do snehu z bielkov, 100 g hrubej múky, 50 g čokolády, 40 g masla ********** Plnka: 250 g masla (125 g maslo + 125 g helia), 70 g práškového cukru, 150 ml mlieka, 150 g čokolády na varenie, 1 lyžica rumu ********** Čokoládová poleva: 100 g čokolády na varenie, 50 g cera

POSTUP PŘÍPRAVY

Plech s rozmermi 33x40 cm.

Žĺtka vymiešame s cukrom do peny. Postupne pridávame kakao, zomleté mandle a premiešame.
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a zašľaháme do neho zvyšný cukor. Čokoládu nastrúhame na strúhadle a pomaly ju primiešame do kakaového cesta. Potom pridáme roztopené vlažné maslo, ktoré sme si roztopili za necelú minútu v mikrovlnke na najnižšom teplotnom stupni. Do kakaového cesta postupne pridáme múku a sneh z bielkov.
Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 15 minút.
Upečené a vychladnuté cesto prekrojíme po dĺžke na tri rovnaké časti.
Do mlieka nalejeme lyžicu rumu, nalámeme čokoládu, uvaríme do tuha a necháme vychladnúť. Maslo vymiešame s cukrom do peny a postupne pridáme vychladnutú čokoládovú hmotu. Pripravenú čokoládovú plnku si rozdelíme na dve časti a z každej časti odoberieme jednu kopcovitú lyžicu plnky a dáme ju do tretej misky (použijeme na potretie vrchu).
Prvý plát kakaového cesta potrieme tenkou vrstvou lekváru, napr. čučoriedkovým. Na lekvár natrieme jednu polovicu čokoládovej plnky. Položíme druhý plát cesta a jemne pritlačíme. Znovu nanesieme tenkú vrstvu lekváru, druhú polovicu plnky a položíme tretí plát cesta.
Celý koláč potrieme po bokoch a vrchu odobratou časťou plnky a dáme stuhnúť do chladničky.
Medzitým si nad parou pripravíme čokoládovú polevu. Mierne vychladnutou čokoládovou polevou potrieme koláč a znovu necháme stuhnúť. Pred krájaním si naznačíme rezy a ozdobíme troškou vyšľahanej šľahačky.