PANNA COTTA s jahodovym prelivom



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 liter sladkej smotany na slahanie,mne to bolo ale velmi tazke a tak by som nahradila nabuduce 500ml mliekom,aby to bolo light,snad sa na nas priatelia Taliani nenahnevaju,ked to nebude ta prava 100% Panna cotta. Dalej potrebujeme 5 lyzic krystalovy cukor 1 vanilkovy cukor 8-10 g agar-agar nie viac lebo to bude velmi tuhe!

POSTUP PŘÍPRAVY

Dame zovret sladku smotanu s cukrom a vanilkou ,ku koncu primiesame agar-agar a ztiahneme z ohna. Agar -agar je vysoko vyzivny zelirovaci pripravok z cervenej morskej riasy tengusa,ktory sa velmi vyuziva v potravinarstve, ja ju kupujem vo forme prasku v 10g baleniach 100% prirodny!Je alternativa zelatiny, ako zahustovadlo,stabilizator a je zdravy nekaloricky,obsahuje zelezo,vapnik,jod a ine stopove prvky,znizuje cholesterol!
Hned ako ztiahneme z ohna nalejeme do formy,pripadne malych formiciek,dame stuhnut ,doslova za chvilku je Panna cotta hotova,agar-agar rychlo tuhne, uz pri 40 stupnoch
Urobime si jahodovy sos,Ja som mala zamrznute cele jahody a tak som ich prepolila a pridala trochu krystaloveho cukru,rozmixovala a tosku zvarila.
Mozeme urobit namiesto jahodoveho sosu klasicky karamelovy
6lyzic vody ,2 lyzice cukru a 2 lyzice sladkej smotany.Najprv rozvarime cukor vo vode a potom pridame smotanu, hotovy karamel je zlatistej farby,polejeme panna cottu a mozeme papat!

panna cotta s jahodovym sosom