Super overené piškótové cesto

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Milé čitateľky, pridávam vynikajúci receptík na piškótove cesto ktorá zvládne každá gazdinka, aj keby mala namiesto rúk hrable:-) Takže si prichystáme : - vajíčka - cukor - prášok do pečiva - polohrubá múka - vriaca voda - olej Postup :-) 1. chceme napr. stredne veľku piškotu zo 4 vajec 2.vajcia si odvážime /4 vážia napr.250g/ 3.presne toľko koľko vážia vajcia, odvážime cukru a múky / teda muka 250g, cukor 250g/ 4. na 1 vajce dávam 2-3 g prášku do pečiva /teda na 4 vajcia 8-12/ 5. na 1 vajce dávam 1 PL horucej vody a 1 PL oleja /teda 4 PL vody a 4 PL oleja/

POSTUP PŘÍPRAVY

Oddelíme si bielka od žltkov. Žltka na chvíľu odložíme do pohárika a bielka si v mise vyšľaháme ručným mixérom do tuha. Ked sú bielka tuhé, postupne po lyžičke pridávame za stáleho miešania kryštálový cukor. Ked máme cukor primiešaný, opäť za stáleho miešania pridávame potrebný počet lyžíc horúcej vody. Voda sa pridáva preto, aby sa cukor rozpustil a pri pečení neskaramelizoval....potom je piškota dlho vláčna, netvrdne. Potom pridáme vodu, postupne primiešame olej, a žltka, kypriaci prášok a múku. Múku primiešavam rovnako ako cukor, pomalinky. Ked si suroviny prichystáme vopred, samotna príprava takej piškoty nezaberie určite viac ako 10 minút.



Cesto vylejeme na vymastený a vysypaný plech. Pečieme pri teplote cca 180 stupnov cca 20-25 minut, záleží od rúry. Ked je piškotka jemne hnedunká, ja si to overujem 2 spôsobmi



- otovrím ruku a prstami do tej piškoty dobnem...ked citime že v piškote neostavaju prsty, tak ešte vezmem špáratko a pichnem do piškoty úplne až po plech. Ked na šparatku nemám prichytenú piškotu , teda to cesto, vyťahujem ju z rúry.



Ešte zo skusenosti piškotu nechám najprv 15 minut vychladnúť na plechu a potom ju vyklápam, je pevnejšia. Tento recept na piškotu je síce obrátený a divný ako mi mnohí hovoria, ale je zaručený, vždy výjde a piškotka je jemnulinka.



Babulky, ktorá vyskúšate, prosím napíšte komentík, ako to dopadlo :-)

Všetkým prajem krásny dník a veľa šťastia pri vypekaní :-)

1