domáce kravičky :-) (krówky)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Moje deti si v poslednej dobe obľúbili počúvať zážitky z môjho detstva a v rámci kulinárskej sekcie som si možno po 25 rokoch (!!! strašné číslo :-D) spomenula na fantastickú dobrotu, ktorú nám robievala moja teta. Hneď som deťom musela sľúbiť, že im ju urobím, popýtala som si recept a ani po tých rokoch ma táto chuť nesklamala :-))) prísady: cca 280 - 300 g kryštálového cukru, 1 malá kocka masla (100 - 125g), 1 vanilkový cukor, 0,5 l mlieka, štipka soli

POSTUP PŘÍPRAVY

veľmi jednoduchý, všetko zmiešame a pomaly varíme :-), aha fotky:

tak, ako som písala: všetko dáme do hrnca, radšej vyššieho a väčšieho, lebo mlieko zvykne vypeniť. najprv to bude vyzerať len ako mlieko s maslom na povrchu, bude to riedke a bledé, ale tak to má byť. varíme na miernom ohni, mliečko nám bude bublať a peniť a postupne bude mierne hustnúť a tmavnúť. toto je foto z úvodnej fázy. celkovo varenie trvá cca 30 - 40 min., ale netreba pri tom celý čas stáť a bez prestania miešať, to len na konci.
po cca 40 min. varenia má hmota krémovú farbu a je asi takto hustá, vtedy to treba už strážiť, aby sa nám to nepripálilo. odstavíme a nalejeme v malých množstvách do mini mištičiek, alebo tak, ako my v detstve, na panvičku alebo tanier v cca1 - 2 cm vrstve a po stuhnutí sme to lyžičkami spoločne vyjedali :-))) alebo vyliať na papier na pečenie a po stuhnutí nakrájať.
tento náš karamel bol pomerne hustý a sypký, kto chce mať ťahavejší a mäkší, môže si to vyregulovať množstvom použitého mlieka a dĺžkou varenia, potom bude aj svetlejší ako ten môj. celkom by ma zaujímalo, či to niektorá poznáte a či ste to robievali. ja stále žasnem, ako sa vedeli naše mamky vynájsť, keď bol všetkého nedostatok, a čo nebolo v obchode, jednoducho sa urobilo doma - kečup, šunka, čokoládové vianočné kolekcie, aj tento karamel...