Babičkin jablkový závin s maslovými sušienkami



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

CESTO: 330 g hladkej múky, 200 g Hery, 7 PL vody, 1 PL octu, 2 žĺtky, štipka soli *** PLNKA: je to na vás akú chcete. Ja som použila klasiku: jablká nakrájané na plátky, maslové sušienky, škoricu, trošku cukru

POSTUP PŘÍPRAVY

Zo surovín si vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme odležať cca 2 hodinky v chladničke. Toto cesto je univerzálne.... Možete ho použiť aj na sladko aj na slano...
Cesto si rozdelíme na 2 časti. Každú z nich rozvaľkáme a naukladáme plnku... Ja som tentoraz použila namiesto klasických piškót maslové sušienky. Na to poukladáme jablká. Naozaj nimi nešetrite.... ja som ich dala nejako málo. Jablká posypeme škoricou a môžeme aj ocukriť... Záleží od kyslosti jabĺk.
Štrúdľu môžete buď zvinúť klasicky ako závin, alebo pekne poprepletať tak, že plnku naukladáte do stredu a kraje cesta narežete na pásiky, ktoré potom striedavo cez seba prekladáte. Je to omnoho efeknejšie... :-)
Hotové štrúdle preložíme na plech s pečiacim papierom, potrieme zvyšnými bielkami a môžeme posypať aj kryštálovým cukrom. Ten nám spraví takú peknú kôrku. Pečieme na 200 stupňov cca 30 minút. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom a môžeme papkať... Dobrú chuť