Špenátové pirohy so syrovo-šampiňónovou omáčkou

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Suroviny: Na cesto: 750g hrubej múky (môžeme zmiešať s pohánkovou ½ na ½) 1 vajce asi 2 dl vody štipka soli Na plnku: 1 balenie listového špenátu 2 mesiačiky cesnaku olej 1 cibuľu, štipka soli Na omáčku: Olej 1 cibuľu 1 syr Niva + karička v črievku (Bambinko a pod.) asi 1 – 2 dl mlieka 1 konzerva šampiňónov (malá)

POSTUP PŘÍPRAVY

POSTUP:
Zo surovín na cesto umiesime cesto. Vodu prilievame opatrne. Ak už má správnu konzistenciu, nemusíme priliať všetku vodu, ak je riedke prisypeme múku. Dobre ho vypracujeme. Na doske vyvaľkáme asi na hrúbku 1 mm. Na polovicu kladieme kôpky plnky, preklopíme druhou polovicou, popritláčame a ostrôžkou narežeme úhľadné pirohy. Varíme v osolenej vode po vyplávaní asi 4 minúty. Zlejeme, opláchneme a na tanieri polejeme omáčkou.
Plnka: Na oleji popražíme nadrobno pokrájanú cibuľku. Vložíme mrazený špenát a dusíme, kým sa úplne nerozmrazí za stáleho miešania. Podusíme ešte asi 5 minút a pridáme pretlačený cesnak. Ešte chvíľu dusíme a osolíme. Dáme vychladnúť. Vychladnutý kladieme na rozvaľkané cesto.
Omáčka: Na oleji podusíme cibuľku, nasypeme podrvený syr Niva a miešame, kým sa nerozpustí. Potom vložíme tavený syr a mlieko (môže byť aj smotana na varenie) a miešame, kým sa úplne nerozpustí a nie sú hrudky. Môžeme aj premixovať tyčovým mixérom. Na záver vložíme nadrobno pokrájané scedené šampiňóny. Ešte chvíľu povaríme. Omáčkou polejeme uvarené pirohy.
Dobrú chuť.