Obrátený jablkový koláč - trochu inak



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

jablká, hrozienka,1 vanilínový cukor, 1 škoricový cukor, cesto: 4 vajíčka, 3/4 hrnčeka kryšt. cukru, 2 hrnčeky polohrubej múky, 1 kypriaci prášok, 1dcl vody, 1dcl oleja, 2 lyžice koňaku alebo rumu, limetkový sirup: šťava z dvoch limetiek (môžu byť aj citróny), 4 lyžice kryšt. cukru, 1/2 dcl vody, poleva: čokoláda, trochu tuku

POSTUP PŘÍPRAVY

inšpirovala som sa týmto receptom: http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=18688 ďakujem, Vierka :-)

nástup surovín - okrem čokolády a tuku sme kompletní :-)
hrozienka som si prepláchla a namočila do teplej vody, pridala som trochu koňaku. jabĺčka - ja som mala také menšie opadavky, tak som ich spotrebovala 15 - som nastrúhala na plech, zmiešala s vanilínovým a škoricovým cukrom, pridala napučané hrozienka a premiešala. mimochodom, hrozienka vôbec nemusia byť, ale ja ich mám rada.
cesto som robila podľa Vierky - najprv bielka s cukrom, dobre vyšľahať, potom pomaly zamiešavať žĺtka, vodu, olej a múku (preosiatu a zmiešanú s kypr. práškom). nakoniec moje vylepšenie - pridala som 2 lyžice koňaku, posledný raz zľahka premiešala a cestom som vyliala na postrúhané jablká
po upečení...
... a po prevrátení na dosku
limetkový sirup - šťavu z limetiek dáme do hrnca, pridáme cukor a vodu, pri miernej teplote necháme rozpustiť cukor a privedieme do varu. necháme vrieť 2 minúty, počas varu nemiešame.
trochu vychladnutý sirup po lyžiciach porozlievame po celom koláči, roztopíme čokoládu (ja som mala 85% kakaa) s tukom, tiež necháme trochu vychladnúť a nanesieme na koláč. necháme stuhnúť (ja som nevydržala, poskrajovala som kraje ešte pred nanesením čokolády, tak to vyzerá tak, ako to vyzerá). a nakoniec slovo "odborníka": "v tomto múčniku sa nám snúbi jemne kyslosladká chuť spolu s horkou chuťou. hotové potešenie pre chuťové poháriky" :-)