Cuketový chlieb



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

- 3 hrnčeky nastrúhanej cukety (asi 1a 1/2 strednej cukety) - 2 lyžičky soli - 1 malá cibuľa - 2 strúčiky cesnaku - 2 lyžice olivového oleja - 2 hrnčeky hladkej múky +na podsypanie - 7g sušených kvasníc - 2 lyžice nasekanej bazalky - 1/2 lyžice hrubej soli na posypanie - 2 lyžice oleja

POSTUP PŘÍPRAVY

Postup:
Nastrúhanú cuketu vložíme do cedníka posypeme 1 lyžičkou soli a rukou premiešajme.
Nechajme 20min. odkvapkať a potom vyžmýkajte.
Vyžmýkanú cuketu dobre preperte vo vode a znova z nej starostlivo vyžmýkajte vodu.

Medzitým olúpajte cibulu a cesnak a pokrájajte ju na väčšie kúsky .
Na panvici rozpáľte 1 lyžicu oleja a restujte na nej cibuľu pokým bude zlatistej farby.
Potom prihoďte cesnak a restujte pokiaľ nezačne voňať.Nakoniec pridajte vyžmýkanú cuketu a restujte ďalśie 2 minúty.
Nakoniec zoberte panvicu z horáka a nechajte zmes vychladnúť.

Predohrejte si trúbu na 220C.
Do veľkej misy nasypte 1 a 1/2 hrnčeka múky a zmiešajte ju s kvasnicami.Prilejte olej,ktorý Vám ostal, prisypte soľ, nasekanú bazalku a cuketovú zmes z panvice.
Premiešajte vznikne Vám relatívne sypká hmota.
Doprostriedku nalejte 125ml teplej vody.
Znova premiešajte a vytvorte mierne lepivé cesto.
Cesto premiešavajte rukou asi 10 minút .
Postupne prisypte zbytok múky, v prípade potreby i viac.
Výsledné cesto by malo byť hladké,vláčne a mäkké, možno aj troška lepivé.
Vytvarujte z neho bochník, ktorý premiestnite na plech vymazaný s olejom.

Bochník z ľahka prikryte naolejovanou potravinovou fóliou alebo mikroténovým sáčkom a nechajte kysnúť v teple 25-30min.pokiaľ nezdvojnásobí svoj objem.
Cesto nakoniec potrite zhora troškou vody a posypte hrubou soľou.
Najskôr pečte asi 10 minút na 220C,aby sa vytvoril kôrka, potom zmiernite výkon na 170C a pečte ďalších 30 minút.
Chlieb pre podávaním nechajte vychladnúť.

Tip: Chlieb sa hodík šalátom.
Cuketový chlieb môžete zakaždým obvzláštniť novou surovinou, napríklad šampiónmi, bylinkami , orechami alebo semienkami.

Recept je z nedávneho čísla nemenovaného časopisu, veľmi príjemne ma prekvapili. Dobrú chuť :)