Aspik s krabími tyčinkami



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1,5 hrnčeka vody * 1 zeleninový bujón * 1 majonéza 250 ml * šunka * konzerva šampiňónov * sterilizované uhorky * 1 potravinárska želatína * soľ * mleté biele korenie * a zišli by sa aj jedno balenie krabích tyčiniek

POSTUP PŘÍPRAVY

Dievčence, ponúkam Vám výborný recept na slávnostnejšie pohostenie, pri neslávnostnom pohostení ho krájajte na jemné plátky ako salámu a papkajte obložené na tmavom chlebe.

1. Na fotke aspik nie je ozdobený zeleninou, na to som jednoducho zabudla. Ledva som ho stihla nakrájať, zjedol sa o pár minút... ani mi nič neušlo :-(( No ale k receptu. Dajte napučať potravinársku želatínu do studenej vody na pár minút.
2. Formu na biskupský chlebíček, resp. formu na srnčí chrbát vyložte jemnou potravinárskou fóliou.
3. Na dno formy naukladajte šunku - použila som delikates šunku, ktorá má tvar štvorca - lepšie sa mi ukladala do formy.
4. V hrnčeku a pol vody uvarte jeden zeleninový bujón, odstavte a nechajte vychladnúť.
5. Do formy začnite ukladať krabie tyčinky.
6. ... navrstvite na ne šampiňóny,
7. sterilizované uhorky nakrájané na kolieska,
8. v uvarenom bujóne rozmiešajte majonézu (bude to vyzerať ako raz zjedené, ale to nevadí, rozmiešajte to metličkou, ďalej pridajte
9. mleté biele korenie, soľ,
10. a napučanú želatínu. Všetko dobre premiešajte.
11. Zalejte nachystanú polovicu aspiku, dajte to do chladničky trocha stuhnúť, aby po úplnom zaliatí nevyplávali všetky ingrediencie na povrch.
12. Keď aspik trocha stuhne, podokladajte ďalej opäť krabie tyčinky,
13. šampiňóny, uhorky a zalejte zvyšnou želatínovou zmesou.
14. Dajte stuhnúť na pár hodín do chladničky. Pred servírovaním poukladajte na spodok ešte šunku, a hotovo, môžete aspik vyklopiť.
15. Vyklopte na tácku, ostrým nožom nakrájajte na plátky cca 0,5 cm, ak budete z aspiku robiť obloženú misu, alebo na tenké plátky ako salámu, ak ich budete ukladať na chlieb pri raňajkách či studenej večeri. Dobrú chuť.