Jablkovo-krupicovy nakyp



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

(pre 4-6 osob)
6 stredne velke jablka, 2-3 lyzice citronovej stavy, 150g kryst. cukru, cca 8 sucharov (podla velkosti formy), 1 vanilka (vanilkovy lusk, kto nema nahradime vanilkovym cukrom ;)), 1l mlieka, 2 vajicka, 150 krupice, mast na vymastenie formy

POSTUP PŘÍPRAVY

Pokusam sa varit nieco nove pre spestrenie nasho jedalnicka a nedavno som nadabila na zaujimavy recept na nakyp v jednom nemenovanom nemeckom casopise, tak sa s vami on podelim... ;)

Ja mam trosku mensiu formu, tak som mnozstva troska upravila, ale pre vas uvadzam original mnozstva...

TIP: Odo mna - Namiesto sucharov mozete pouzit nase slov. rozky nakrajane na kolieska. Tiez radim na jablcka pouzit trosku skorice.
TIP: Z casopisu - Namiesto sucharov mozete pouzit podlhovaste piskoty alebo zvysky vianocky alebo babovky (ale komu by sa ta zvysila ;))

Jablka ocistime a bez jadrovnikov nakrajame na mesiaciky (osupat ich nemusite, ale ja ich kvoli drobcovi radsej supem;)). Polejme ich citronovou stavou.
50g cukru skaramelizujeme a opatrne pridame 3 lyzice vody a karamel rozvarime...
Pridame nakrajane jablcka a prikrite dusime asi 3-4 minuty. Potom ich dame dole zo sporaka a nechame vychladnut.
Na dno vymastenej formy na pecenie (cca 20x26cm) si dame suchare resp. co mame ;).
Ak mame lusk vanilky, rozrezeme ju a z vnutra vyberieme jadierka. Mlieko, vanilkovy lusk aj jadierka (resp. vanilkovy cukor) spolu so 100g cukru prevarime. Ked pouzijeme pravu vanilku, tak lusk vyberieme z mlieka... Medzitym si oddelime zltky od bielok.
Bielka vyslahame na tuhy sneh. Zltky rozhabarkujeme.
Do prevareneho mlieka vmiesame krupicu a miesame kym ma spravnu hustotu (radsej riedsiu ako velmi hustu). Zlozime zo sporaka a vmiesame zltky.
Jemne vmiesame pripraveny sneh.
Na suchare dame dusene jablka. Odporucam trosku ich posypat skoricou...
Na to navrstvime krupicovu masu a dame piect.
Pecieme vo vyhriatej trube cca 25-30 min. (v elektro trube na 200°C, v teplovzdusnej na 175°C, v plynovej na 3 stupni).
Min. po 25 minutach ked uz cely byt rozvoniava vyberieme z truby...
Pockame kym troska nakyp vychladne a pustime sa don ;). DOBRU CHUT!