BZINSKÉ FÁNKY



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

10 žĺtkov + 1 celé vajce + štipka soli + cca 30 - 35 dkg hladká múka (špeciál) + 1PL umu + 1,5PL šľahačka (33%) + 2 PL práškový cukor (zarovnané lyžice) + 1l olej + 2 veľké dierkované sítka

POSTUP PŘÍPRAVY

Všetky uvedené suroviny dáme do misky a vypracujeme polotuhé cesto. Ja som sa s ním trápila viac ako 1/2 hodinky. To cesto totiž musí byť pekne hladké a keď je dobre vypracované, tvoria sa v ňom bublinky. Potom to cesto rozdelíme na malé kúsky (ako menšia cibuľka) cca 16-20ks. Cesto musí byť zakryté, aby nevyschlo. Postupne cesto vaľkáme (okrúhly tvar). Keďže som nato bola sama, vyvaľkala som si všetky cestíčka (nezabudnite, že musia byť zakryté). Do užšieho, no vysokého hrnca dáte olej a ten musí byť poriadne horúci. Na okrúhlych cestíčkach (v strede) urobíte radielkom aspoň 5 čiar - pásikov (cesto sa nesmie pretrhnúť cez okraj). Snažte sa kraje cesta trošku poprepletať (cez pásiky) do stredu. Takto narezané cesto vložte do sítka, uzavrite druhým sítkom a vložte, ponorte do horúceho oleja. Cesto v oleji narastie preto zvoľte väčšie sítka). Fánky sú upečené rýchlo, vyberte ju na plech. Pripravte si ďalší kus a hlavne nezabudnite mať surové cesto stále prikryté. Nezľaknite sa, olej bude peniť! Po upečení si zarobte trocha práškového cukru+ vanil cukor. Fánky sa ukladajú do servítok (vsajú prebytočný olej) a nakoniec sa pocukrujú. Keď ich budem robiť nabudúce pridám aj foto postup, teraz som ich robila sama a nestíhala som......slovne sa to ťažko vysvetľuje :-)