Orechové "fornety"



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

CESTO: 40 dkg hladkej múky, 3 PL prášk. cukru, 5 dkg kvasníc, 1 Palmarín (250 g), 2,5 dcl vlažného mlieka *** PLNKA: 30 dkg mletých orechov, 30 dkg prášk. cukru, 5 bielkov

POSTUP PŘÍPRAVY

v obrázkovom postupe, prajem DOBRÚ CHUŤ!! :)

Skôr ako začneme pripravovať tieto úúúžasné koláčiky, zomelieme si vlašské orechy, pretože neskôr na to naozaj nebude čas.
Zopár orieškov si aj posekáme - nimi budeme koláčiky posýpať.
Pripravíme si kvások - z kvasníc, cukru a vlažného mlieka.
Asi o 15 minút, keď je takto napučaný ho pridáme k múke a palmarínu....
a vymiesime takéto cesto. Neprikrývajte ho a nechystajte ho na kysnutie, protože cesto kysnúť NEBUDE.
Teraz si rýchlo pripravíme plnku - vyšľaháme bielky,...
... a pridáme zomleté orechy zmiešané s práškovým cukrom, zľahka zmiešame.
Vznikne nám takáto masa.
A začneme pracovať s cestom. Rozdelíme si ho na dve polovice, jednu si hneď aj vyvaľkáme na veľmi dobre pomúčenej doske. Bolo by dobré, keby to vyvaľkané cesto zaberalo polovicu dosky alebo menej, pretože na tej druhej polovici budeme vaľkať ďalšiu časť cesta.
Hneď si vyvaľkáme aj druhé cesto a jedno z nich natrieme plnkou.
A prikryjeme druhým cestom, kraje pekne pozatláčame.
Z cesta odkrojíme asi 5 cm široký pás a natrieme ho žĺtkami rozšľahanými s mliekom (asi 2 žĺtky).
Celý pás posypeme sekanými orechami a nakrájame na trojuholníky. Rovnako postupujeme až kým sa nám neminie celé cesto:)
Koláčiky ukladáme na vymastený plech. Pred pečením ich na ňom necháme asi 20 minút POKYSNÚŤ!! Pečieme asi na 170 - 180C, približne 15 minút.
A tu sú všetky trojuholníčky... Minuli sa veeeľmi rýchlo....