Krupoto (krupove "rizoto" ) so zeleninou a tofu



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

jačmenné krúpy, tofu (údené/biele), zelenina mrazená alebo čerstvá, cibuľa, korenie podľa chuti, zeleninový vývar, tvrdý syr (nemusí byť)

POSTUP PŘÍPRAVY

Nižšie

Najprv si poriadne prepláchneme krupy (ja kupujem väčšinou stredne veľké, myslím č. 7). Namočíme ich na hodinku-dve do vody a necháme napučať. Tofu nakrájame na kocky a namarinujeme ho podľa chuti (ja dávam sójovú omáčku, kari korenie, mletú papriku a čierne korenie. alebo čo mi práve príde pod ruku ,-) . necháme aspoň pol hodinky postáť. Cibuľu nakrájame na drobno a na troche oleja ju vo veľkej panvici, najlepšie vo woku spolu s namarinovaným tofu osmažíme. Vyberieme z panvice a dáme bokom. Zeleninu môžete použiť podľa chuti, odporúčam mrkvu, brokolicu, šampiňóny alebo hocijakú mrazenú zmes, akú máte radi. Keď použijete čerstvú zeleninu, nakrájajte ju na primerané kúsky a na troške oleja spolu so scedenými krupami chvíľu opekajte. Zalejeme vývarom, približne po vrch zmesy a prikryté dusíme. Podľa potreby podlievame po treche vývarom. Ak používame mrazenú zeleninu, stačí ju pridať neskôr, keď sú krupy skoro hotové, urobí sa rýchlo. Podobne ku skoro hotovým krupom vrátime opečené tofu s cibuľou. Osolíme, okoreníme. Ku koncu varenia už varíme krupoto odokryté, aby sa prebytočná tekutina vydusila - odparila. Niekedy pridávam do krupota aj osobitne uvarenú pohánku. Hotové krupoto na koniec môžeme posypať strúhaným syrom.