POTŘEBNÉ PŘÍSADY
CESTO: 125g masla izbovej teploty, 80g práškového cukru, štipka soli, 1 vajce, 250g hladkej múky. PLNKA: 100g kvalitnej horkej čokolády, 100g masla, 30g kvalitného kakaa, 3 vajcia, štipka soli, 90g práškového cukru, nastrúhaná kôra z 1 bio pamaranča, 80g kyslej smotany, 3PL Amaretta. NA OZDOBU: šlahačka, čokoládové hoblinky.
POSTUP PŘÍPRAVY
Na prípravu cesta si vymiešame v mise maslo s cukrom a štipkou soli. Pridáme maslo a preosiatu múku. Vypracujeme cesto, urobíme bochník, zabalíme do fólie a dáme do chladničky cca na 2-3 hodinky.
Cesto vyberieme z chladničky, vyvaľkáme kruh o niečo väčší ako koláčová forma. Prenesieme do vymastenej formy.
Ak Vám to nejde preniesť na valčeku, vyskúšajte vyvaľkať cesto na potravinovej fólii, priložíte formu a preklopíte.
Cesto popritláčate dobre aj na boky, prevyšujúce cesto odkrojíme. S vidličkou poprepichujeme na viacerých miestach.
Priložíme kruh vstrihnutý z papiera na pečenie posypeme guličkami na zaťaženie, alebo suchou strukovinou.
Nemala som guličky ani strukovinu po ruke, nuž zaťažila som formou-vyšlo to :-)
Dáme predpiecť na 180 stupňov cca na 10-15 minút sledujte, aby sa cesto veľmi neprepieklo. Čas závisí od rúry.
Po vytiahnutí z rúry odstránime papier s guličkami.
Na plnku si rozpustíme nalámanú čokoládu s maslom vo vodnom kúpeli. Po rozpustení pridáme kakao.
Medzitým v mise rozšľaháme vajcia s cukrom a štipkou soli, pridáme pomarančovú kôru a šľaháme do penista niekoľko minút.Potom jemne zamiešame kyslú smotanu, likér a nakoniec čokoládovú zmes.
Na predpečený koláč rozdelíme čokoládovú zmes a uhladíme ju.
Dáme dopiecť na 150 stupňov cca 25-30 minút.
Necháme vo forme vychladnúť.
Kým nám koláč chladne urobíme si čokoládové hoblinky.
Koláč ozdobíme šľahačkou a hoblinkami a môžeme podávať
Prajem DOBRÚ CHUŤ !
Na cesto si vymiešame maslo s cukrom a štipkou soli.. |
pridáme vajce ... |
a preosiatu múku a vypracujeme cesto... |
urobíme bochník, zabalíme do fólie a dáme odpočinúť do chladničky.... |
po vychladení cesto rozvaľkáme na kruh a prenesime do vymastenej koláčovej formy. Popritláčame aj po okrajoch a dáme predpiecť... |
..ja som skúsila zaťažiť formou a vyšlo mi to :-) nie je to víťazstvo, ale pomôže, nuž musím si dokúpiť keramické guličky na zaťaženie.. |
Na plnku vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu s maslom a štipkou soli, po rozpustení prídame ešte kakao.. |
vyšľaháme si vajcia s cukrom a štipkou soli... |
..pridáme pomarančovú kôru a zašľaháme do peny aj niekoľko minút... |
potom jemne zašľaháme smotanu a Amaretto... |
do zmesi pridáme rozpustenú čokoládovú zmes.... |
z predpečeného cesta odstránime papier na pečenie a guličky... |
,,plnku rozdelíme na predpečené cesto.. |
dáme dopiecť ...necháme vychladnúť...medzitým si z čokolády urobíme hoblinky.. |
...na vychladnutý koláč dáme šľahačku a hoblinky ... |
...DOBRÚ CHUŤ ! |