ČOKOLÁDOVÝ KOLÁČ S AMARETTOM



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

CESTO: 125g masla izbovej teploty, 80g práškového cukru, štipka soli, 1 vajce, 250g hladkej múky. PLNKA: 100g kvalitnej horkej čokolády, 100g masla, 30g kvalitného kakaa, 3 vajcia, štipka soli, 90g práškového cukru, nastrúhaná kôra z 1 bio pamaranča, 80g kyslej smotany, 3PL Amaretta. NA OZDOBU: šlahačka, čokoládové hoblinky.

POSTUP PŘÍPRAVY

Na prípravu cesta si vymiešame v mise maslo s cukrom a štipkou soli. Pridáme maslo a preosiatu múku. Vypracujeme cesto, urobíme bochník, zabalíme do fólie a dáme do chladničky cca na 2-3 hodinky.

Cesto vyberieme z chladničky, vyvaľkáme kruh o niečo väčší ako koláčová forma. Prenesieme do vymastenej formy.
Ak Vám to nejde preniesť na valčeku, vyskúšajte vyvaľkať cesto na potravinovej fólii, priložíte formu a preklopíte.
Cesto popritláčate dobre aj na boky, prevyšujúce cesto odkrojíme. S vidličkou poprepichujeme na viacerých miestach.
Priložíme kruh vstrihnutý z papiera na pečenie posypeme guličkami na zaťaženie, alebo suchou strukovinou.
Nemala som guličky ani strukovinu po ruke, nuž zaťažila som formou-vyšlo to :-)
Dáme predpiecť na 180 stupňov cca na 10-15 minút sledujte, aby sa cesto veľmi neprepieklo. Čas závisí od rúry.
Po vytiahnutí z rúry odstránime papier s guličkami.

Na plnku si rozpustíme nalámanú čokoládu s maslom vo vodnom kúpeli. Po rozpustení pridáme kakao.
Medzitým v mise rozšľaháme vajcia s cukrom a štipkou soli, pridáme pomarančovú kôru a šľaháme do penista niekoľko minút.Potom jemne zamiešame kyslú smotanu, likér a nakoniec čokoládovú zmes.

Na predpečený koláč rozdelíme čokoládovú zmes a uhladíme ju.
Dáme dopiecť na 150 stupňov cca 25-30 minút.
Necháme vo forme vychladnúť.

Kým nám koláč chladne urobíme si čokoládové hoblinky.
Koláč ozdobíme šľahačkou a hoblinkami a môžeme podávať

Prajem DOBRÚ CHUŤ !

Na cesto si vymiešame maslo s cukrom a štipkou soli..
pridáme vajce ...
a preosiatu múku a vypracujeme cesto...
urobíme bochník, zabalíme do fólie a dáme odpočinúť do chladničky....
po vychladení cesto rozvaľkáme na kruh a prenesime do vymastenej koláčovej formy. Popritláčame aj po okrajoch a dáme predpiecť...
..ja som skúsila zaťažiť formou a vyšlo mi to :-) nie je to víťazstvo, ale pomôže, nuž musím si dokúpiť keramické guličky na zaťaženie..
Na plnku vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu s maslom a štipkou soli, po rozpustení prídame ešte kakao..
vyšľaháme si vajcia s cukrom a štipkou soli...
..pridáme pomarančovú kôru a zašľaháme do peny aj niekoľko minút...
potom jemne zašľaháme smotanu a Amaretto...
do zmesi pridáme rozpustenú čokoládovú zmes....
z predpečeného cesta odstránime papier na pečenie a guličky...
,,plnku rozdelíme na predpečené cesto..
dáme dopiecť ...necháme vychladnúť...medzitým si z čokolády urobíme hoblinky..
...na vychladnutý koláč dáme šľahačku a hoblinky ...
...DOBRÚ CHUŤ !