Polhorská špacialita - Tľapkance (bryndzové)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Pre 4 osoby: 2-3 zemiaky, 500 gr cestovín - fliačky,200 gr. bryndze, 1 smotana sľahačková aj 1 kyslá, 1 syr v črievku, cibuľa, slaninka,

POSTUP PŘÍPRAVY

Toto jedlo som raz okoštovala v jednej kolibe pri Brezne. Hrozne nám to chutilo, tak som si tento recept nejako vymyslela.
Postup je nasledovný.
Zemiaky nakrájať na kocočky, uvariť v slanej vode, tak isto fliačky uvariť.
Medzitým si opražíte slaninku do chrumkava. Mne sa najviac osvedčila Gazdovska slanina z Tesca. Je perfektna. Ked je slaninka opražená, vyberiem ju nabok do misky, a v tom vypeku som opražila 1-2 stredne cibule, nakrájané na pásiky dozlatova.
V mise si zmiešam bryndzu, smotanu, pridala som aj kyslu smotanu a črievko syrokremu (tiez staci to "Teskacke" , všetko krásne premiesať a nakoniec pridať horúce uvarené fliačky a zemiaky, cibuľku a 1/2 slaninky. Musí to byť krémové, vláčne. Ak je to málo vláčne, kľudne pridajte ešte mlieko.
Tľapkance ozdobiť zvyškom slaninky na vrch.