Hroznový šťavnatý koláč



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

CESTO: 125 g hladkej múky * 60 g masla * 1 žĺtok * 3 PL vody * 1 vanilkový cukor * štipku soli * PLNKA: 3 vajcia * ½ dcl šľahačkovej smotany * 150 g kryštálového cukru * 1 vrchovatá lyžica hladkej múky * práškový cukor na posypanie * odstopkované hrozno * NA OZDOBENIE: šľahačka

POSTUP PŘÍPRAVY

Postup nie je moc jednoduchý, ale ani zložitý :-))) Taký stred. Ale pre útechu poznamenám, že s cestom sa výborne manipuluje, netrhá sa, je veľmi vláčne, ľahko sa prenesie do formy, plnku vyšľaháte šľahačom, bobule odstopkujete ručne a zjedia susedia :-))))

1. Na cesto potrebujeme dosku. Na dosku si dajte múku, maslo a žĺtok.
2. Pridajte vodu.
3. A vanilkový cukor. Cesto vymieste na hladký bochník.
4. V kredenci nájdeme valček, ak ste ho naposledy použili na Vianoce 2005, tak ho opláchnite a zaspomínajte si na minuloročné Vianočné pečivo. Už sa to blíži opäť, jupííííí!
5. Cesto vyvaľkajte na takú veľkosť, akú veľkú máte formu na koláč.
6. Formu vymažte maslom a vysypte troškou jemnej strúhanky. Jedna mamička spomínala, že namiesto strúhanky používa kokos - docela dobrý nápad!
7. S cestom sa výborne pracuje. AJ mi bolo ľúto sa s ním rozlúčiť... fňuk :-), Laura by sa s ním určite rada zahrala. Cesto preneste z dosky a jemne ho natlačte do formy.
8. Takto nejako. Okrajte obrežte.
9. Vidličkou cesto popichajte a dajte ho do chladničky na čas, pokiaľ nachystáte hrozno a urobíte plnku.
10. Hrozno umyte.
11. ... a nechajte poriadne odtiecť na čistej utierke....
12. V mise si vyšľahajte tri celé vajíčka s kryštálovým cukrom.
13. Pridajte lyžicu hladkej múky,
14. a pol deci šľahačkovej smotany. Ak je cesto riedke, dajte menej smotany.
15. Hrozno naukladajte do formy. Jeminenko, aká pekná ostrá fotka :-))
16. Bobule zalejte plnkou. Ak máte menšiu alebo väčšiu formu, prispôsobte objem plnky forme. Nalejte asi o niečo viac ako do 3/4 výšky formy, ak máte vyvýšené okraje, dajte viac plnky.
17. Hotovo. Koláč pečieme pri teplote 175 stupňov asi 35-40 minút. Pečie sa dlhšie, tak vrch prikryte alobalom, aby nezhorel. Vrch koláča bude najprv po upečení veľmi krehký, snažte sa ho rukami nepreboriť.
18. Tu je upečený. Trocha "se pripékol". Ale nevadí,
19. .... schováme to práškovým cukrom.
20. Toto bol koláč, ktorý pobudol na tomto svete iba polhodinku. Je to naozaj veľmi nespravodlivé :-((( Výborne VRAJ chutil s kokosovou šľahačkou - t.j. overená zaručená informácia od chlapov, ktorí ho hneď zapili "burčákom". Dobré jazyky tvrdili, že koláč bol výborný, šťavnatý a bolo ho málo, ako inak. A zlé jazyky tvrdili, že koláč zapiť burčiakom sa neoplatí, zvlášť v prípade, keď je v dome veľa zákrut po najbližší záchod...