Koláčiky s kandizovaným zázvorom



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

300g masla, 400g hnedého cukru, 2 vajcia, 600g polohrubej múky, väčšia štipka soli, 1 prášok do pečiva, 2 lyžičky škorice, 1 lyžička klinčekov, 2 lyžičky mletého zázvoru, 200g kandizovaného zázvoru (dostať v obchodoch so sušeným ovocím). Na ozdobenie: čokoládová poleva, sekané orechy/oriešky/mandle alebo sušené ovocie (aj netradičné ako citrónová/pomarančová kôra, kandizovaný zázvor).

POSTUP PŘÍPRAVY

1. Zmäknuté maslo zmiešame s cukrom, potom pridáme vajcia.
2. Suché ingrediencie (múka, soľ, prášok do pečiva, koreniny) zmiešame a pridáme do cesta.
3. Kandizovaný zázvor si nasekáme na malé kúsky (cca 0,5 cm) a pridáme do cesta.
4. Vymiesime tuhšie cesto, asi ako na medovníky. Ak treba, pridáme trošku mlieka.
5. Vyvaľkáme, vykrajujeme, ukladáme na vymastený alebo mastným papierom vystlaný plech a pečieme na 180°C
6. Po vychladnutí zdobíme podľa chuti.

Koláčiky sú po vytiahnutí z trúby mäkké, potom stvrdnú, a po pár dňoch zmäknú, podobne ako medovníky.
Sú výrazne korenisté a voňavé, ale neštípu až tak ako klasické zázvorníky.