Korenistý jablkový chlebíček



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

700 g jabĺk bez jadra a stopky, 200 g trstinového cukru, 250 g scedených hrozienok, 150 g posekaných mandlí, 1 PL kakaa, 1 PL mletej škorice, 15 ks rozdrvených klinčekov, 1,5 ČL rozdrveného anýzu, 2 ČL muškátového orecha, 500 g hl. múky, 1 pdp

POSTUP PŘÍPRAVY

1. Deň vopred: Nastrúhané jablká zmiešame s trstinovým cukrom a necháme v prikrytej miske postáť cez noc na chladnom mieste.
2. Na druhý deň primiešame všetky ostatné prísady a vypracujeme lepivé cesto, do ktorého párkrát zapracujeme vmiesením ďalšiu hladkú múku podľa potreby, aby nám vzniklo jemné, ale už nelepivé cesto. Na vymastenom veľkom plechu z neho vytvarujeme jednu dlhú "fašírku", ktorú dáme piecť na 180°C asi 30-40 minút.

- možno toto robiť aj vo veľkej forme na biskupský chlebíček, ktorú sme vystlali pečiacim papierom, ale čas pečenia sa tým pádom predĺži (test špajdľou)
- "fašírku" treba robiť skôr úzku (šírka okolo 4-5 cm) ale zato vysokú, lebo počas pečenia má tendenciu sa rozliezať po plechu, tak aby po upečení z nej nebola úplná placka