***Medovníčky*** - PREVERENÁ KLASIKA ...



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Aj keď je receptov na medovníčky neúrekom, tieto "moje" sú rokmi overené /ja ich pečiem už 14 rokov/ a receptík som už rozdala nespočetne veľa krát /každý kto ochutnal, ho hneď pýtal :-) /. Takže potrebujeme: 650g hladkej múky /nešpecifikujem presne typ, pretože som ich už piekla z každého druhu a rozdiel som nezbadala/, 250g práškového cukru, 50g zmäknutého masla /môže byť aj margarín/, 150g medu /najlepšie v tekutej forme, ale ak nám skryštalizoval, stačí ho v horúcom kúpeli nechať rozpustiť/, 4 žĺtky alebo 3 vajcia, 1 ČL perníkového korenia, 2 zarovnané ČL sódy bikarbóny, 4-5 PL mlieka /môže byť studené a viac ho fakt netreba/.

POSTUP PŘÍPRAVY

Ja si zmiešam všetky sypké suroviny a potom pridám zvyšné ingrediencie, vymiesime hladké cesto, ktoré prikryté necháme do druhého dňa odpočívať v chlade. Potom ho po častiach vyvaľkáme na pomúčenej doske - tu upozorňujem, že je dobré ustriehnuť si hrúbku cesta 0,5 cm, vtedy medovníčky bez problémov zostanú mäkké!!! Vykrojíme si rôzne tvary /mne vyjde cca 85 kúskov väčších aj menších medovníčkov/ a pečieme na 180 stupňov do zlata. Ak ich chceme lesklé, menšie tvary potrieme žĺtkom pred a väčšie kúsky hneď po upečení. Pred zdobením necháme medovníčky jeden deň "vydýchať", aby nám neopadávala poleva /ja som na ne trochu pozabudla a "dýchali" nezakryté 4 dni, napriek tomu zostali krásne mäkučké :-) /.
Skladujú sa v igelitovom sáčku a vydržia chutné naozaj dlho /teda ak ich nestihnete zjesť :-) /. Ak ich chcem mať ešte mäkšie, pár ich odoberiem do nádobky, prihodím krajec čerstvého chlebíka a sú ako obláčik.
Tak nech sa darí a prajem krásne a šťastné Vianoce ...

Medovníčky v detailíku... ako vidieť nie sú to žiadne "ploché placky", ale krásne "nafúkance".
Pri vykrajovaní rady pomôžu aj detičky ... u nás to vyzeralo ako manufaktúra :-)
A na záver dodám, že ich zvyknem piecť tesne pred začiatkom adventného obdobia a aspoň z dvoch dávok, potom sa na nich dobre "mlsá" až do troch kráľov.
a tohoročné /2013/