Originál recept na taliansku vianočnú bábovku Panettone



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500 g zmiešanej múky(250 g hladkej múky+ 250 gramov polohrubej múky zmiešame), 12 g droždia, 1 KL medu, 60 ml mlieka, 16 dkg kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 5 g soli, 7 ks vajec ( 4 celé a 3 žĺtka), 16 dkg obyčajného masla, kôra z jedného citróna, 12 dkg sušených hrozienok vopred namočených v rume, 40 g oranžátu a 40 g citronátu

POSTUP PŘÍPRAVY

Príprava je zložitejšia, ale o to viac si potom človek vychutná ten výsledok. Takže príprava pozostáva z 4 fáz

1.Fáza : Hrozienka si namočíme do rumu, nech nabobtnajú a zmäknú. V 60 ml mlieka si rozpustíme 1 KL medu, pridáme 10 g droždia a 10 dkg zmiešanej múky (hladká s polohrubou). Cesto miešame, pokiaľ bude jemné, nelepivé. Dáme do nejakej misky, prikrijeme fóliu a necháme na teplom mieste(ja zvyknem na radiátore) podkysnúť 1 hodinu.

2.Fáza : Do cesta postupne vmiešame 2 celé vajcia, 2 gramy droždia, 60 g zmäknutého masla, 6 dkg cukru a asi 18 dkg zmiešanej múky. Dobre vymiesime a necháme 2 hodiny na teplom mieste kysnúť.

3.Fáza : Do vykysnutého cesta pridáme 2 celé vajcia, 3 žĺtky, 22 dkg zmiešanej múky, hnietime kým je cesto elastické, potom pridáme 10 dkg cukru a soľ. Keď je cesto spracované dáme ešte do ňho 10 dkg masla, oranžát, citronát, 1 vanilkový cukor, citrónovú kôru, hrozienka, zmiešame, znova dáme do nádoby, prikryjeme fóliou a na teplom mieste necháme kysnúť daľsie 2 hodiny.

4.Fáza : Po vykysnutí cesto dobre premiešame na pomúčenej doske, spracujeme tak, aby sa nám nelepilo, sformujeme do tvaru gule a dáme do bábovkovej formy vystlanej papierom na pečenie, opäť necháme ešte podkysnúť zhruba 2 hodiny, alebo pokiaľ nemáme cesto zarovno formy. Po tomto čase si predhrejeme rúru a pečieme vo vyhriatej zhruba hodinu.Ešte pred pečením vždy uložím na povrch bábovky pár plátkov masla a šup do rúry. Treba si to odsledovať. V originál recepte je že by sa to malo piecť nasledovne : 10-15 minút na 200 C, 10-15 minút na 190 C a zostatok asi pol hodinu na 180 C, resp.kým vrchná kôrka nebude tmavá. Celkovo teda asi hodinu, ale záleží aj od rúry.

Prajem Vám, nech sa podarí a všetkým chutí, nám teda chutila famózne a po takej zdĺhavej robote o to viacej, Dobrú chuť