Haburské kysnuté rožky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto prvé:15 dkg kryštálového cukru, 1/2 l mlieka, 1 vajíčko, 1 kocka droždia, hrubá múka podľa potreby,2 vrecúška vanilkového cukru Cesto druhé: 1 kg polohrubej múky, 1 palmarin,soľ 2 vajíčka na potretie Plnka:podľa chuti slivkový lekvár,alebo tvaroh zmiešaný s vajíčkom,vanilkou a hrozienkami,orechová plnka,maková...

POSTUP PŘÍPRAVY

Cesto prvé:všetky suroviny zmiešame na cesto,ktoré vyzerá ako klasické palacinkové.Hrubá múka je uvedená od oka,každá gazdinka má nejakú predstavu,ako je tekuté palacinkové cesto.
Cesto druhé:polohrubú múku zmiešame s palmarinom a troškou soli,neľakajte sa,vznikne sypká hmota.

Palacinkové cesto necháme jednu hodinu kysnúť.

Obe cestá zmiešame a necháme pekne vykysnúť.

Cesto rozdelíme na osem častí,každú vyvaľkáme na kruh,rozdelíme podľa obrázka na osem trojuholníkových častí.Na rovný koniec /nie na hrot/ trojuholníka dáme za čajovú lyžičku plnky a zrolujeme smerom k špičke./začneme od najširšej časti/.
Prehneme do oblúka na tvar rožteka.

Dáme na vymastený plech,potrieme žĺtkom zmiešaným s čajovou lyžičkou vody a cukru a pečieme v stredne teplej rúre.Ukladáme ich nie tesne k sebe,lebo rožky statočne narastú!

Recept som dostala od sestry,ktorá ho má od príbuzných z dedinky Habura.Rožky sú fantastické.Je s nimi trocha viac práce,ale stoja za to.Z uvedeného množstva napečieme 64 koláčikov.Tak skúšajte a dobrú chuť!

Palacinkové cesto.
Vykysnuté palacinkové cesto.Druhé sypké som nefotila,je to len rozmiešaná múka so soľou a tukom.
Palacinkové cesto zmiesené s druhým cestom takto krásne vykysne.
Osminu cesta vyvaľkáme na kruh,pokrájame a dáme naň plnku.Tentokrát som použila tvaroh s vanilkou,hrozienkami a vajíčkom.
Pripravené poskrúcané rožky.
A hotové upečené rožky.Sú uložené na normálnom tanieri,nie na dezertnom,takže máte predstavu,aké sú asi veľké.