Sheperd´s pie (Irsko)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1.35kg zemiakov, 1 šálka mlieka, 75g masla, 2 stredné cibule, troška oleja, 1kg mletého jahňaceho mäsa (hovädzieho mäsa), 400g krájaných paradajok v konzerve, mrkva, hrášok, 5 polievkových lyžíc kečupu, 8 polievkových lyžíc Worčestrovej omáčky, 2 čajové lyžičky fenyklových semiačok, soľ a čierné korenie

POSTUP PŘÍPRAVY

Budeme potrebovať veľkú a hlbokú panvicu a zapekaciu misu.
Ošúpané a nakrájané zemiaky dáme variť do hrnca s osolenou vodou. Privedieme do varu, znížime teplotu a necháme variť 20-25 minút alebo pokiaľ zemiaky nie sú uvarené. Keď sú uvarené zlejeme zvyšnú vodu, pridame mlieko, maslo, osolíme a vyšľaháme na jemné pyré.
Medzitým očistíme a nakrájame cibuľu na jemno a opražíme na troške oleja v hlbokej panvici. Keď je cibuľa sklovitá pridáme mäso a miešame pokiaľ mäso nie je opražené do hneda. Pridáme na maličké kocočky pokrájanú mrkvu, hrášok, poprípade aj dalsiu zeleninu podľa chuti (kukurica, zeler, petržlen). Potom pridáme paradajky z konzervy, kečup, Worčestrovú omáčku a fenyklové semiečka osolíme a okoreníme. Varíme 15 minút alebo pokiaľ šťava nezhustne.
Pripravíme si zapekaciu misu do ktorej nalejeme mäsovú zmes z panvice uhladíme a navrch dáme zemiakové pyré ktoré môžme pekne uhladiť s vidličkou. Popicháme vidličkou a navrch poleje roztopeným maslom alebo postrúhaným syrom.
Takto pripravenú zmes dáme zapiecť do vyhriatej rúry 200°C na cca. 30-40 minút.
Podávame so zeleninovým šalátom alebo varenou zeleninou.