Švajčiarska syrová polievka



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

(2 - 3 porcie) 30 g masla, 1 vrchovatá PL ml. červ. papriky, 600 ml vlažného zeleninového vývaru, 30 g gustinu alebo hl. múky, 250 ml polotučného mlieka, 100 g strúhaného tvrdého syra + soľ a ml.čierne korenie podľa chuti

POSTUP PŘÍPRAVY

1. V malom hrnci roztopíme maslo a po dobu 1-2 min. na ňom pražíme mletú papriku. Zalejeme ju vývarom a necháme krátko zovrieť - tie 2-3 minúty.
2. Škrob alebo múku rozpustíme v takom množste vody, aby vznikla riedka kaša a pridáme tiež do vývaru (ak sa ale pritom vytvoria hrčky, tak celú polievku prepasírujeme cez husté sitko do druhého hrnca). Opäť privedieme do varu a odstavíme zo sporáka.
3. Nastrúhaný syr zmiešame s mliekom a vmiešavame do vývaru, pokiaľ sa syr nerozpustí, príp. použijeme ešte aj tyčový mixér. Nakoniec polievku dochutíme soľou a ml. čiernym korením podľa potreby. Podávame s nasucho opraženými kolieskami jednodňového rohlíka či praclíka a dozdobíme čerstvou / mrazenou petržlenovou vňaťou.