SEGEDÍNSKY GULÁŠ



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na prvý pohľad celkom obyčajný ,no môj priateľ, keď ho jedol prvý krát skonštatoval, že je lepší ako JA :) ! Keby som bola ješitná som sa mohla aj uraziť, ale pochopila som, že to bolo najväčšie ocenenie môjho láskyplného varenia :)) POTREBUJEME : - 1 kg bravčový bôčik 5 ks cibuľa 2 KL soľ 1 KL korenie mleté 3 KLpaprika sladká mletá 3 ks čili paprička 1 kg kapusta kyslá 0,5 l smotana na varenie 1 dcl olej slnečnicový

POSTUP PŘÍPRAVY

1. Najdôležitejší krok je kúpiť prerastený kvalitný bôčik. Bôčik nakrájame ostrým nožom /ak nie je ostrý tak mäso našklbeme a odrazí sa to na kvalite/ na rezance asi 1,5 cm široké. Cibuľu zo skúsenosti nekrájam na "drobno" ale prekrojím na polovice a narobím len také polkolieska.

2. Cibuľu speníme na oleji len tak do sklovita a pridáme nakrájaný bôčik. Bôčik necháme "obelieť" zo všetkých strán. Pridávanie korenín má svoj význam a tak začneme s čiernym mletým korením, chvíľku orestujeme a pridáme červenú mletú sladkú papriku to všetko za stáleho miešania pričom už znížime teplotu na stav dusenia. Nakoniec pridáme soľ a čili papričky /nie sú povinné/, soľ pustí šťavu z mäsa.Je dôležité pridávať koreniny v poradí ako odporúčam. Keď sa vydusí vlastná šťava podlejeme horúcou vodou /aby sa mäso studenej nezľaklo/ počas vydusenia si mäsko zoberie chuť z korenín. Dobre podliate mäso dusíme cca 1 hodinu . Až keď je mäso mäkké, pridáme ocedenú kapustu, pridáme k dusiacemu sa mäsku a podusíme asi 10-15 minút. Kapusta dlhým dusením zmäkne a je mliazgavá. Na záver zalejeme smotanou na varenie, necháme zovrieť a je to ! Segedínsky guľáš v zásade nezahusťujem múkou ani ničím iným však sa zahustí knedlikom !

3. Podávame s knedlikom, alebo s fajným čerstvým chlebíkom. :)

Naozaj je veľmi dobrý vďaka postupu v pridávaní korenín. Ja osobne som segedínsky guláš nikdy nemusela, ale z tohto si dám aj dva taniere :)
PRAJEM DOBRÚ CHUŤ :) !!!