Slané pochúťky...



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Syrové praclíky, nivové paličky, šunkovo - syrové slimáčiky...

POSTUP PŘÍPRAVY

Takže začnem od najjednoduchšieho:
1., Šunkovo - syrové slimáčiky: 1 lístkové cesto, 150g šunky /neodporúčam šunkovú salámu, ale šunku a najlepšie bravčovú/, 150g tvrdého syra / eidam, ementál, Gouda/ nakrájaného na plátky, troška korenia na pizzu, pár PL kečupu, soľ. Lístkové cesto rozvaľkáme na tenký plát /obdĺžnik/, potrieme tenkou vrstvou kečupu, mierne posolíme, a posypeme korením na pizzu, nahusto naukladáme plátky syra a potom nahusto aj plátky šunky /najlepšie je ak sa aspoň na 1cm prekrývajú/. Pozorne a opatrne cesto stočíme / ide o to, aby bolo stočené "natuho", na reze nie je vidno medzery medzi surovinami/ a pokrájame na 1 cm hrubé kolieska /ak nám cesto spod noža "uteká", dáme ho stočené na podnose asi 1/2 do mrazničky/, ktoré poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme na 200 stupňoch, kým cestíčko nie je pekne nadvihnuté a nadýchané a ma krásnu farbu do hneda. Necháme vychladnúť a podávame.
2., Nivové tyčinky: receptík podľa Moniky K. /julina/ http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=2138 sú fantastické, ale ja z nich krájam paličky alebo vykrojím pagáčiky a používam len Palmarín a Nivu /žiadne náhrady a nesypem syr navrch/alebo obdoba 1 lístkové cesto, 400g NIVY, štipka kmínu, štipka soli, 1 vajce... Cesto natenko rozvaľkáme, Nivu postrúhame a posypeme ňou cesto, preložíme rozvaľkáme a znovu preložíme. Postup zopakujeme aspoň 3x, potom vyvaľkáme a nakrájame na paličky, ktoré potrieme vajcom a trochu posolíme a posypeme kmínom.
3., Syrové praclíky /pagáčiky/: 300g hladkej múky, 250g Palmarínu, 1 žĺtok, 1 dl kyslej smotany, 1,5 Pl octu, soľ, bielok na potretie, 100g strúhaného syra, na posypanie: rasca, sezam alebo mak.
Z múky, margarínu, smotany, žĺtku, octu a soli vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do fólie a dáme na 3 hodiny do chladničky. Potom vyvaľkáme na 0,5 cm a potrieme bielkom, posypeme syrom a semienkami, vykrojíme praclíky alebo pagáčiky, poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie /môžeme aj tesne vedľa seba - neroztečú sa/ a pečieme dozlatista asi 10-20 minút na 200stupňoch.