Mramorovaná charlotta s marhuľovou penou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

20 g mletej čírej želatíny, 500 ml mlieka (studených 300+horúcich 200), 2 čerstvé domáce žĺtky (bielka odložíme do chladničky), 200 g prášk. cukru, 150 g zmäknutého masla, 500 g krémového tvarohu (napr. zn.KAPUCÍN), 1 vanilínový cukor, 2,5 PL kakaa, 1 malá konzerva (320ml) mäkkého kompótového ovocia - ja som dala marhule, + pol balíka detských piškót, 1 veľká ovocná piškótová roláda (400g) - ja som mala marhuľovú

POSTUP PŘÍPRAVY

1. DEŇ VOPRED: Želatínu poriadne rozmiešame v 300 ml studeného mlieka a necháme to cez noc v pohári na kuchynskej linke.
2. NA DRUHÝ DEŇ: Zvyšných 200 ml mlieka privedieme k bodu varu a odstavíme. Primiešame želatínové mlieko a premiešame.
3. Okrúhlu misu si vystelieme potrav. fóliou a 0,5 cm hrubými plátmi ovocnej rolády. Z kompótu si zlejeme šťavu, ktorú dáme do malej misky a dobre odkvapkané ovocie si nadrobno pokrájame.
4. Rozmixujeme si maslo, žĺtky, oba cukry, tvarohy a postupne varechou primiešavame želatínovú masu. Celú masu si potom rozdelíme na 2/3 svetlej a 1/3 tmavej časti, do ktorej vlastne len prišľaháme kakao.
5. Do vystlanej misy nalejeme trochu svetlej hmoty, poukladáme piškóty namočené v kompótovej šťave, ďalej nalejeme trochu tmavej plnky, naukladáme drobné kompótové ovocie, nalejeme zvyšok tmavej plnky, poukladáme namočené piškóty a nakoniec opatrne začínajúc od okraja nalejeme zvyšok svetlej hmoty. Prípadné vyduté piškóty jemne zatlačíme. Po celej ploche naukladáme znova plátky rolády (budú po vyklopení tvoriť dolnú podstavu torty). Charlottu necháme v chladničke tuhnúť min. 6 hodín, potom ju vyklopíme, fóliu odstránime, dozdobíme šľahačkou alebo ovocnou penou:
6. Zvyšné 2 bielky si ušľaháme dotuha, primiešame 3 PL preosiateho práškového cukru a vymiešame tuhú masu. Ešte pridáme 5 PL riedkeho džemu (napr. marhuľového) a chvíľu pošľaháme.