ŽELÉ REZY - moja verzia



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

CESTO: 4 vajcia (ž + b), 200 g cukru krupica, 10 PL oleja, 10 PL vriacej vody, 200 g polohr. múky, 7 g pdp PLNKA: 1 tmavomodrá prášk. šľahačka Dr.Oetker + 150 ml mlieka, 500 g kyslej smotany Rajo, 1 ricotta, 1 vanilínový cukor (nemusí byť), 1 veľká konzerva broskyňového kompótu (820 ml) - šťavu nezahadzovať !!! , 1 želatínový stužovač Dr.Oetker + 1 dcl kompótovej šťavy ŽELÉ: zvyšok kompót. šťavy + voda = 1 liter tekutiny, 4 PL cukru kryštál al. krupica, 2 cukrárenské želé ŽLTÉ

POSTUP PŘÍPRAVY

v obr. postupe

suroviny v neodváženom stave (to mlieko ide len do šľahačky, nie do cesta!)
bielkový sneh s cukrom si vyšľaháme dotuha
tu je už vyšľahaná hustá lesklá masa
teraz po jednom zašľahávame žĺtky
takto vyzerá masa po všetkých žĺtkoch
ďalej zašľahávame olej po lyžiciach
rovnako ako aj vodu
ešte pridáme preosiatu múku
so 7 g kypriaceho prášku do pečiva
cesto vylejeme na vymastený a pomúčený plech
plech jemne obúchame dnom o stôl, aby sa cesto rovnomerne rozložilo, a dáme piecť pri 200 °C na 10-12 minút
upečený korpus je veľmi vysoký, no po asi trištvrte hodiny chladenia ( u mňa v chladnej špajzi) nám pekne "spadne", a tým vznikne priestor na plnku a želé
zatiaľ si zlejeme kompótovú šťavu cez sitko do menšej misky a samotné zavárané broskyne si nakrájame na malé kocky, ktoré dáme do väčšej misky
vo vyššej, užšej nádobe si vyšľaháme odvážené množstvo vychladeného mlieka a práškovú šľahačku (u mňa to je asi za 20 sek)
vmiešame kyslé smotany
a taktiež aj ricottu
celú zmes prešľaháme šľahačom
vo väčšej miske si vsypeme želatínový stužovač Dr.Oetker do 100 ml zliatej šťavy z kompótu a metličkou ručne šľaháme asi 40 sek
vznikne nám takáto hustá kaša
vtedy ihneď po častiach ručne zamiešavame smotanovú zmes
kto má rád sladšie, môže po ochutnaní pridať vanilínový cukor
všetko ešte dobre prešľaháme šľahačom
nakoniec primiešame nakrájané broskyne
celú zmes navrstvíme na už vychladnutý korpus
a stierkou zarovnáme na povrchu
koláč dáme do chladničky na 1 hodinu
po hodine nasypeme do 1 litra tekutiny (zvyšok kompótovej šťavy a doliata voda) kryštálový alebo krupicový cukor
vsypeme obe želé a dobre premiešame, privedieme do varu
keď voda začne vrieť ako na obrázku, tak ju ešte 3 minúty povaríme za občasného premiešania. Potom odstavíme zo sporáka a necháme do letna vychladnúť
následne ho opatrne a pomaly nalievame malou naberačkou na samotnú plnku (okolo koláča som popritláčala prehnuté pláty alobalu, lebo medzi koláčom a plechom bola medzera, tak aby mi želé nepretieklo pod koláč). Želé tuhne za pár sekúnd po dotyku s plnkou, no aj tak treba dať koláč ešte raz do chladničky na noc alebo na min. 6-8 hodín, aby sa "užral".
koláč skladujeme neustále v chladničke, vyberáme ho len krátko pred servírovaním
po 4 hodinách od načatia sú dve tretiny už fuč, to vraví za všetko. Dobrú chuť :)