Kávovo - višňová torta



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

(rozpočet na 26 cm formu) MRAMOROVÝ KORPUS: 6 vajec (oddeliť ž od b), 360 g prášk. cukru (180+180), 1,5 bal. vanilínového cukru, 225 ml oleja, 150 ml vriacej vody, 375 g hladkej múky, 1 pdp + necelá KL jedlej sódy, 3 PL kakaa +++ PLNKA: 200 g čokolády min. 60 %-tnej, 6 PL prášk. cukru, 5 PL kryšt. cukru, rum a zrnková nezaliata káva podľa chuti, 300 g tuku, jeden 7 dcl pohár zaváraných višní ( ja som dala ešte aj jeden 3 dcl pohár zaváraných sliviek, lebo polovicu višní som musela vyhodiť, keďže mali čierne bodky) +++ POLEVA: 50 g prášk. cukru, 60 g masla, 1 PL kakaa, 1,5 PL mlieka, 1,5 KL Zlatého klasu či Gustinu

POSTUP PŘÍPRAVY

1. KORPUS: Bielka si vyšľaháme s polovicou práškového cukru v jednej miske. V druhej miske si vyšľaháme žĺtky s vanilínovým cukrom a druhou polovicou prášk. cukru. Potom pridáme olej, vriacu vodu, múku s pdp a sódou a nakoniec zľahka vmiešame vareškou ochutený sneh z bielkov. Tretinu cesta odoberieme a pridáme do nej 3 PL kakaa. Do stredu vymastenej a pomúčenej tortovej formy kladieme striedavo 2 PL svetlého cesta, naň 1 PL tmavého cesta... pokiaľ nespotrebujeme obe cestá. Pečieme pri 150°C asi 35-45 minút, teda pokiaľ sa cesto neoddeľuje od kraja formy (test špajdľou).
2. PLNKA: Vyšľaháme si prášk. cukor s tukom, pridáme roztopené čokolády a šľaháme. Prisypeme kávu (ja som dala do 3 KL) a prilejeme rum (u mňa asi 1,5 PL) podľa chuti. Všetko opäť spolu vyšľaháme (môžme ešte pridať kryšt. cukor, ak je krém príliš horký) a krém je hotový.
3. Vychladnutý korpus si prerežieme na dve polovice. Dolnú časť si pokvapkáme rumom a natenko potrieme džemom a plnkou. Na ňu naukladáme odkvapkané višne, znovu natrieme opatrne plnku a zakryjeme druhou časťou korpusu. Ak nám ešte plnka zvýši, potrieme ňou aj bok torty. Vrch torty polejeme polevou
4: POLEVA: Vo vodnom kúpeli rozpustíme maslo, cukor a kakao. Potom pridáme mlieko a škrob. Dobre vymiešame a ihneď polievame tortu. Tortu nakoniec dozdobíme podľa vkusu šľahačkou, zvyšnými višňami, mletými orechmi, kokosom či strúhanou čokoládou. Torta je dosť sýta, a preto vhodná skôr na chladnejšie počasie.

- za super receptík ďakujem kikuške T.(jašidielku)