Bielkový múčnik



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

7 bielkov, 160 g prášk. cukru, 80 g rozpusteného masla, 60 g hladkej múky, 100 g polohr. múky, pol balíčka pdp, 50 g čokolády (ja som mala mliečnu Milku s pomarančovou chuťou), veľká hrsť mletých orechov, veľká hrsť hrozienok namočených vo vode

POSTUP PŘÍPRAVY

1. Bielka vyšľaháme dotuha, prisypeme cukor a za stáleho šľahania pridávame striedavo vychladnuté tekuté maslo, obe múky s pdp a zvyšok (na kúsky nasekaná čokina, hrozienka bez vody, najemno pomleté orechy).
2. Cesto zľahka premiešame metličkou a vylejeme do menšej vymastenej a pomúčenej formy ( ja som mala jánsku misu o priemere 20cm a výška koláča bola asi 5cm po upečení).
3. Pečieme prvých 10 minút pri 200°C, potom znížime teplotu na 150°C a ďalej pečieme 30 minút. Vo forme ho necháme do úplného vychladnutia, až potom ho vyberáme von - a keďže je dosť sladký, odporúčam ho naplniť pikantným džemom, resp. poliať ho šťavou z dákeho kyslejšieho, trpkého ovocia.

tu sú oddelené bielka od žĺtkov (tie som použila do druhého receptu - Vyprážaných hviezdičiek, ktorý vložím inokedy)...
... tuhý sneh z bielkov ušľahaný na vysokých obrátkach, ďalšie prísady som už zašľahávala na stredných obrátkach...
...potom doň prisýpame práškový cukor za stáleho šľahania....
...vzniknutá masa je tuhšia krémová a lesklá...
...pridala som polovicu zmäknutého masla, ktoré mi medzitým stihlo vytvrdnúť, tak som ho musela dať znova do MW...
...tu prisýpam polovicu zmesi zloženej z preosiatych múk s pdp (cesto trochu "spadne z objemu")...
...teraz je na rade polovica odkvapkaných hrozienok...
...polovičná hrsť mletých vlašských orechov...
...polovica nadrobno posekanej čokolády...
...toto je ona - má super pomarančovú chuť a aj sa seká veľmi dobre, nie ako taká horká čokina napríklad... ďalej k receptu : postup od masla až po čokoládu znova zopakujeme...
...teraz cesto jemne vymiešame...
a nalejeme do pomastenej a vymúčenej formy ( u mňa to bola jánska misa o priemere 20 cm, no zabudla som ju vystlať papierom na pečenie, čo bola trochu chyba, lebo pri vyklápaní nebol povrch koláča rovnomerný)
...povrch ešte jemne uhladíme a dáme piecť na 200 °C prvých 10 minút...
...skoro som potom zabudla znížiť teplotu, ale našťastie ma osvietilo...
hotový múčnik necháme ešte chvíľu pri izbovej teplote chladnúť (trošku mu stred klesne), potom ho vyklopíme a môžme servírovať k čaju, káve alebo k dákej pikantnej ovocnej omáčke.