Karamelová



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Celú som ju už odfotiť ani nestihla, tak aspoň takto:) Receptík na zákusok nájdete aj tu na MMB, ale ak sa niekomu nechce hľadať... Piškóta: 6 vajec, 6 PL KC, 5 PL polohrubej múky, 1 PDP, 50 ml oleja, kakao Snehové cesto: 5 bielkov, 250g KC Plnka: 300g KC, 250ml šľahačkovej smotany, 300ml mlieka, 1 Zlatý klas, 5 žĺtkov, 350g masla Poťah- želatínový (odkukaný z www.dortomanie.cz): 60 ml studenej vody, 1 vrchovatá lyžica, sypkej čírej želatíny, 110g svetlého medu, 1 lyžička arómy, asi 1kg PC (ale netreba celý)

POSTUP PŘÍPRAVY

Bielky vyšľaháme s KC, pridáme žĺtky, olej, postupne múku s PDP a kakao. Rozdelíme na polovicu a upečieme 2 pláty, 5 bielkov s cukrom šľaháme nad parou do zhustnutia, rozotrieme na mastný papier a pri miernej teplote v rúre usušíme. Cukor do plnky skaramelizujeme, zalejeme smotanou a rozmiešame. Z mlieka, Zlatého klasu a žĺtkov uvaríme hustú kašu. Do vychladnutej pridáme vymiešané maslo a oba krémy zmiešame.
Na poťah: želatínu necháme 3 min. nabobnať v studenej vode, potom ju prihrejeme, ale nevaríme! Do zohriatej pridáme med a arómu, opäť prihrejeme a nalejeme na cukor. Dosýpame si podľa potreby. Ak sa niekomu veľmi lepí, môže si ruky potrieť tukom. Zapracovanú hmotu necháme oddýchnuť vo fólii asi 6 hod, pri izbovej teplote. Ak by vám veľmi stuhla, stačí vložiť na pár sekúnd do mikrovlnky. Pri vaľkaní podsypávame solamylom. Pracuje sa s ňou výborne, ak si ju nenahreje príliš dlho a potom musíte čakať, kým vychladne :P Ale výsledok stojí za to:)

Na tortu som robila všetko z dvojitej dávky. Teda okrem poťahu. Toho je až-až. Torta mala priemer 30cm a stačila mi na ňu polovica. Chutilo :) Dúfam, že niekoho inšpiruje ,)

Rovnaká pre svokričku :)
Pre kamaráta a jeho vyvolenú :)