Krehký jablkový koláč



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

100 g práškového cukru, 1 vajce, 1 žĺtok, 70 g masla, 350 g polohrubej múky, 2/3 prášku do pečiva (PDP), 7 polievkových lyžíc mlieka alebo smotany (ja dávam mlieko), lekvár alebo marmeláda, jablká MRVENIČKA: 150 g hrubej múky, 70 g práškového cukru, 1 žĺtok, 70 g masla

POSTUP PŘÍPRAVY

Tento recept mám od mamky, je veľmi jednoduchý a ako deti sme sa tohto koláča nevedeli dojesť (ostalo to dodnes). Cukor s maslom do penista vymiešame, pridáme vajce, žĺtok, mlieko a múku, do ktorej sme primiešali PDP. Podľa receptu hotové cesto rozotrieme na vymastený a múkou vyspaný plech. Je to riadna makačka a je preto nechám cesto odležať a stuhnúť do chladničky. Vtedy sa dá pekne rozvaľkať a položiť na plech. Potom povrch cesta potrieme marmeládou. Jablká očistíme, rozkrájame na polovice alebo štvrtinky, jaderníky vyberieme a povrch narežeme niekoľkými súbežnými rezmi. Jablká poukladáme na cesto potreté marmeládou a posypeme mrveničkou. Mrveničku urobíme z uvedených surovín. Koláč pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C (teplovzdušná 160°C) asi 20-25 minút.

... očistené a nakrájané jabĺčka ...
... cesto potreté marmeládou ...
... jabĺčka už ležia v marmeláde ...
... pripravená mrvenička ...
... schované jabĺčka pod mrveničkou ... a šup do rúry ...
... hotový koláčik ...